testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Senatorji bodo zaslišali Trumpovega sina Donalda mlajšega

Deli na:
Senatorji bodo zaslišali Trumpovega sina Donalda mlajšega

Foto: arhiv

Odbor ameriškega senata za pravosodje bo danes v okviru preiskave poskusov vplivanja na ameriške volitve med drugim zaslišal tudi sina ameriškega predsednika Donalda Trumpa mlajšega.

Na zaslišanje so pozvali tudi nekdanjega šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta, a še ni jasno, a se bo pozivu odzval.

Predsednik odbora, republikanec Charles Grassley iz Iowe in vodilna demokratka Dianne Feinstein sta sporočila, da je odbor Manafortu izdal uradni poziv na zaslišanje, potem ko se z njim in njegovimi odvetniki niso uspeli dogovoriti o Manafortovi izpovedi.

Trumpa mlajšega bodo spraševali predvsem o srečanju z rusko pravnico Natalijo Veselnickajo in drugimi Rusi v Trumpovi stolpnici lani junija, kamor je šel skupaj z Manafortom in Trumpovim zetom Jaredom Kushnerjem, da bi dobili negativne informacije o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

Kushner je svoje povedal odboroma za obveščevalne zadeve v senatu in predstavniškem domu v ponedeljek in torek, ko je disciplinirano redkobesedno zanikal kovanje zarote z Rusi ter trdil, da ni vedel, na kakšen sestanek gre.

Trump mlajši bo to trdil malce težje, saj je sam objavil elektronsko pošto s predlogom za srečanje s predstavnico ruske vlade, ki ima informacije o Clintonovi, ki lahko pomagajo očetovi kampanji.


Na ta poziv je na kratko odgovoril: "To mi je všeč" in se dogovoril za sestanek, na katerem potem menda ni dobil nič uporabnega, ker naj bi Rusinja govorila le o programu posvojitev ruskih otrok v ZDA.

Ruski udeleženci sestanka, med katerimi sta bila nekdanji vojaški obveščevalec in poslovnež, povezan s Trumpovimi, pa se spomnijo ovojnice z dokumenti, ki so jo pustili v Trumpovi stolpnici, v kateri naj bi bile informacije o povezavah med Clintonovo in Rusi.

Manafort je v večjih težavah kot Trump mlajši, saj proti njemu potekajo kazenske preiskave zaradi lobiranja za Rusijo in mešetarjenja v Ukrajini na strani proruskih politikov, zato ga morda v kongres ne bo.

Zaslišanje naj bi bilo javno, poleg Trumpa mlajšega in Manaforta pa naj bi prišli še namestnik pomočnika pravosodnega ministra ZDA Adam Hickey, pomočnik direktorja protiobveščevalnega oddelka FBI Bill Priestap ter generalni inšpektor pravosodnega ministrstva Michael Horowitz.

Prav tako tudi glavni izvršni direktor sklada Hermitage iz Londona William Browder ter Glenn Simpson iz podjetja Fusion GPS, ki je najel britanskega vohuna za zbiranje negativnih informacij o Trumpu v času kampanje.

Vohun je izginil v neznano, med materialom, ki ga je nabral, pa je bilo tudi razvpito poročilo o domnevni Trumpovi orgiji s prostitutkami v moskovskem hotelu leta 2013, s katerim naj bi Kremelj izsiljeval kandidata Trumpa.