boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715253201-dsc9430-01-1715253168875 Necenzurirano

Ukradeni otroci: kako je Matej Tonin sunil delo ...

košček pl Reporter.si

Podjetje očeta Erike Žnidaršič dobilo 100 ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

nemo palec Njena.si

VIDEO: Nemo od vzhičenosti razbil pokal in si ...

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šefinja IMF Lagardova kriva, a kazni se je izognila

Deli na:
Šefinja IMF Lagardova kriva, a kazni se je izognila

Foto: arhiv Reporterja

Francosko sodišče direktorico IMF Lagardovo spoznalo krivo malomarnosti, ni pa je kaznovalo.

Francosko sodišče je včeraj odločilo, da je izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde v primeru zaradi škandala, povezanega s tajkunom Bernardom Tapiejem, kriva malomarnosti. Četudi je spoznana za krivo, pa Lagardovi ne bo treba v zapor ali plačati denarne kazni, je še odločilo sodišče.

60-letna Lagardova je ves čas trdila, da je ravnala po najboljši presoji in da ni kriva malomarnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalni tožilec Jean-Claude Marin je na zaključnem zagovoru prejšnji teden ponovno dejal, da ni dovolj močnih dokazov, ki bi lahko obsodili Lagardovo ter da so že prej odsvetovali, da sodišče nadaljuje s primerom. Vendar je poseben tribunal sodišča, ki se ukvarja s obtožbami ministrov, z njim nadaljevalo in včeraj razsodilo, da je Lagardova kriva, a ji ne bodo prisodili kazni.

Obramba je sicer zadovoljna z odločitvijo, da je ne kaznujejo, vendar bi raje videli, da je ne bi niti obsodili.


Lagardove ni bilo na izreku sodbe, saj je bila že v Washingtonu, kjer je bil sklican sestanek vrha IMF, na katerem bodo obravnavali tudi odločitev francoskega sodišča.

Lagardova je julija 2011, ko je nasledila Dominiquea Strauss-Kahna, postala prva ženska na čelu IMF. Kljub tožbi, ki ji je visela nad glavo, je IMF Lagardovi februarja podelil drugi mandat na mestu direktorice sklada.

Primer proti Lagardovi je francosko tožilstvo odprlo leta 2014, decembra lani pa je padla odločitev, da gre zadeva pred sodišče. Lagardova je to izpodbijala, a je prizivno sodišče njeno pritožbo letos poleti zavrnilo.

Lagardova je bila finančna ministrica v vladi Nicolasa Sarkozyja, ko se je leta 2007 odločila dovoliti arbitražo v sporu med Tapiejem in banko Credit Lyonnais v zvezi s prodajo izdelovalca športne opreme Adidas. Država je morala zaradi razsodbe Tapieju izplačati 404 milijone evrov, tožilstvo pa je Lagardovi očitalo malomarnost.

Lagardovi je tožilstvo očitalo, da se je odločila za arbitražo namesto za običajno sodno pot reševanja sporov, ki bi verjetno prinesla manjšo kazen za državo. Prav tako so ji očitali, da se na odločitev o odškodnini ni pritožila. Kasneje je na dan prišlo še, da je v arbitražnem tribunalu sedel tudi arbiter, povezan s Tapiejem.