urska horvat Odkrito.si

Urška Hrovat zaradi hude poškodbe glave pristala...

Gasper_Grom Svet24.si

Grom jih bo odvajal od nezdravih razvad

manica janezic Svet24.si

Kdo bo novi odgovorni urednik informativnega ...

piran Svet24.si

Počitnice v Sloveniji bodo znatno dražje

nails Najstnica.si

Poslovi se od lomljivih in krhkih nohtov

meral-cetinkaya-106929l Njena.si

Ko mama Zeynep odvrže filmsko masko ...

ANA_Gorske sanje_snemalni dan_025 Njena.si

Huda poškodba slovenske smučarke kriva za ...

Svet

Šefa vatikanskih financ v Avstraliji preiskujejo zaradi pedofilije

Deli na:
Šefa vatikanskih financ v Avstraliji preiskujejo zaradi pedofilije

Foto: arhiv Reporterja

Avstralska policija v zvezni državi Viktorija je danes potrdila, da preiskuje očitke o pedofiliji na račun šefa vatikanskih financ, kardinala Georgea Pella.

Pellu, ki je pristojen za vatikanski proračun in velja za tretjega najpomembnejša moža v vatikanski hierarhiji, sedaj grozi obtožba, navajajo tuje tiskovne agencije.

75-letnemu nekdanjemu nadškofu Melbourna in Sydneyja očitajo, da je kot mlad duhovnik v 70. in 80. letih minulega stoletja spolno nadlegoval najmanj dva dečka. Kardinal vse očitke zavrača kot v celoti neresnične in popolnoma napačne, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so Pella avstralski detektivi oktobra lani v zvezi z očitki tudi zaslišali v Vatikanu.

Dva moška, sedaj stara okoli 40 let, trdita, da ju je Pell poleti 1978/79 otipaval v kopališču v Ballaratu, kjer je Pell odraščal in delal. Prav tako naj bi se poleti 1986/87 v klubu za deskanje na vodi nag sprehajal pred tremi dečki, ki naj bi bili takrat stari od osem do deset let.

Očitki na račun Pella so še posebej kočljivi, saj je kardinal v preteklosti opozarjal, da je katoliška cerkev v Avstraliji več let podcenjevala očitke na račun spolnih zlorab otrok. Avstralska katoliška cerkev je medtem več tisoč žrtvam izplačala več kot 276 milijonov evrov odškodnine.