sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar želel šopek vreči navijačem, a ...

skrito-v-raju Njena.si

Markov oče skupaj z gledalci izvedel skrivnost ...

luka doncic dallas oklahoma pm Ekipa24.si

'Pretepeni' Dončić po težko prigarani zmagi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Seehofer je CSU in CDU pozval k skupnemu boju proti levici

Deli na:
Seehofer je CSU in CDU pozval k skupnemu boju proti levici

Predsednik bavarske CSU Horst Seehofer svojo stranko in CDU Angele Merkel opozarja, da morata preprečiti zmago levice na volitvah prihodnje leto.

Vodja bavarske Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer je na kongresu stranke, ki se je začel včeraj, poudaril, da se morajo skupaj s sestrsko Krščansko-demokratsko unijo (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel združiti v boju za preprečitev leve vlade. Ob tem je potrdil, da se stranki pri begunski politiki še vedno razhajata.

Z vidika parlamentarnih volitev prihodnje leto "je naš nasprotnik rdeče-rdeče-zelena koalicija" med socialdemokrati (SPD), Levico in Zelenimi, je dejal Seehofer. "CSU bo vedno branik pred levo fronto, (...) CDU ni naš nasprotnik," je še poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. CSU sicer trenutno skupaj s CDU in SPD tvori veliko nemško koalicijo.

Odnosi s sestrsko stranko so v splošnem dobri, še vedno pa se razhajata pri begunski politiki, je še povedal. CSU, ki deluje samo na Bavarskem, tako še vedno nasprotuje politiki odprtih vrat do beguncev, ki jo izvaja Merklova in v okviru katere so lani sprejeli 890.000 prosilcev za azil.



Vodja krščanskih socialistov je tako poudaril, da se še vedno zavzemajo za omejitev sprejema prosilcev na državni ravni na 200.000 letno. Dodal je, da pri tem vprašanju "ne bo prodal duše CSU".

Merklova se zaradi nestrinjanja na tem področju prvič po letu 2000, ko je prevzela vodenje CDU, kongresa ni udeležila.

Kongres se bo s sprejetjem novega programa stranke in še enim govorom vodje zaključil v soboto. Z novim programom želijo poudariti svoj konservativni značaj, s čimer želijo preprečiti, da bi njihovi volivci odšli k vse bolj priljubljeni skrajno desni Alternativi za Nemčijo (AfD), navaja nemška tiskovna agencija dpa.