nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

bali Necenzurirano

Poslanski turizem: za tri dni v resort na ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

luka doncic oklahoma dallas pm Ekipa24.si

Noro! Dončić in Dallas sta po tem izjemnem ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Secesionisti po Trumpovi zmagi zahtevajo odcepitev Kalifornije od ZDA

Deli na:
Secesionisti po Trumpovi zmagi zahtevajo odcepitev Kalifornije od ZDA

Foto: iStock

Po zmagi Donalda Trumpa so se oglasile skupine, ki se zavzemajo za Calexit - odcepitev Kalifornije od ZDA.

Z zmago Donalda Trumpa v tekmi za položaj predsednika ZDA so v več mestih v Kaliforniji že drugo noč potekali protesti, znova pa so se okrepile tudi skupine, ki se zavzemajo za odcepitev te ameriške zvezne države, poroča New York Times. V skupini Yes California so se že zavzeli za organizacijo referenduma o tem vprašanju.

Na družbenem omrežju Twitter so že oblikovali geslo #Calexit, po vzoru vzdevka brexit za britanski izstop iz Evropske unije. V Sacramentu pa so člani kalifornijskega kongresa sprejeli skupno izjavo, da so se "danes zbudili z občutkom, kot da so izgubljeni v tuji državi".

Kalifornija se sicer ne more kar samostojno odločiti za odhod na svoje iz zveze ZDA. Četudi bi to hotela, bi morala za to dobiti dvotretjinsko večino v obeh domovih zveznega kongresa in blagoslov najmanj 38 zveznih držav, kar je pravzaprav nemogoča naloga, navaja New York Times.


Kljub temu je pobuda Yes California, skupine z okoli 3000 podporniki, dobila zagon, vsaj za organizacijo referenduma o tem vprašanju. Upajo, da jih bodo pri tem podprli tudi v Silicijevi dolini, kjer so Trumpu še posebej nenaklonjeni, navaja New York Times.

Pozivi k odcepitvi Kalifornije sicer niso novi. Od vzpostavitve te ameriške zvezne države leta 1850 je bilo že najmanj 200 tovrstnih predlogov, še navaja newyorški časnik.

Moderni secesionisti trdijo, da se Kalifornijci preprosto že preveč kulturno razlikujejo od ostalih Američanov. Poleg tega z gospodarstvom, ki je večje od francoskega, ne potrebujejo ostale Amerike, menijo.

Predstavnik skupine Yes California Marcus Ruiz Evans je že napovedal, da bodo na vseh petih vpadnicah v Sacramento postavili velike oglasne panoje. Na njih pa bo pisalo: "Dobrodošli v prestolnici našega naroda", je po poročanju New York Timesa še napovedal Evans.