Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sebični ljudje so srečnejši, dokler se ne soočijo s krivdo

Deli na:
Sebični ljudje so srečnejši, dokler se ne soočijo s krivdo

Foto: Arhiv Reporterja

Čeprav starši otroke že od malih nog učijo o koristih prijaznosti in altruizma, se zdi, da smo najsrečnejši, ko nam nekdo ukaže, da sprejmemo sebično odločitev in sledimo lastnim interesom. Po drugi strani pa se morajo tisti, ki se za sebično pot odločijo sami, soočiti z občutkom krivde, je pokazala raziskava psihologov z Univerze Pensilvanija.

Glede na rezultate raziskave je ključ do zadovoljstva in sreče občutek, da nimamo druge možnosti kot to, da smo sebični, piše časnik The Telegraph. Po drugi strani pa se moramo po navedbah raziskovalcev v primeru samostojne odločitve za nekaj, kar bo koristilo le nam samim, bojevati z občutki krivde.

Že od otroštva so nas namreč učili, da deliti pomeni tudi skrbeti za druge, zato se pogosto počutimo slabo, če sebe postavimo na prvo mesto. Zato se tudi pogosto odpovemo stvarem, ki bi nas osrečile, piše The Telegraph.

V teku raziskave, s katero so poskušali ugotoviti, kdaj se ljudje počutijo najsrečnejši, sta psihologa Jonathan Berman in Deborah Small vsakemu od 216 dodiplomskih študentov dala tri dolarje. Nekateri so morali denar pokloniti Unicefu, drugi so morali denar obdržati, tretji pa so se morali sami odločiti, kaj bodo z njim naredili.

Rezultati so pokazali, da so bili najsrečnejši tisti študentje, ki so morali denar obdržati zase. "Pogosto ljudje hočejo delovati na sebičen način," je dejal Berman, a hkrati pojasnil, da ljudje tega ne naredijo, ker vedo, da se bodo potem počutili sebične.