Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Se norčujejo? Zatiralka žensk Savdska Arabija izvoljena v komisijo ZN za pravice žensk

Deli na:
Se norčujejo? Zatiralka žensk Savdska Arabija izvoljena v komisijo ZN za pravice žensk

Foto: arhiv Reporterja

Savdska Arabije je bila izvoljena v komisijo ZN za pravice ženske, kar je sprožilo ogorčenje med borci za človekove pravice.

Kraljevina je postala ena od 45 članic Komisije ZN za status žensk, ki "spodbuja pravice žensk, dokumentira življenje žensk po vsem svetu in oblikuje globalne standarde na področju enakosti spolov in opolnomočenja žensk".

V ultrakonservativni monarhiji velja segregacija po spolu med moškimi in ženskami, ki niso v sorodu. "Vsaka Savdijka mora imeti moškega skrbnika, ki sprejema ključne odločitve v njenem imenu in nadzira njeno življenje od rojstva do smrti," je po poročanju tujih medijev dejal direktor organizacije UN Watch Hillel Neuer.

"Izvolitev Savdske Arabije v komisijo za zaščito žensk je tako, kot da bi požigalca imenoval za poveljnika gasilcev," je dejal Neuer. "To je absurd." Po njegovih navedbah je na tajnem glasovanju za Savdsko Arabijo glasovalo najmanj pet držav članic EU.


Bivša vodja Programa ZN za razvoj in nekdanja novozelandska premierka Helen Clark je pozdravila izvolitev Savdske Arabije. "Pomembno je podpreti tiste v državi, ki si prizadevajo za spremembe za ženske. Stvari se spreminjajo, a počasi," je dejala.

Savdska Arabija je marca ustanovila prvi svet za dekleta, na fotografijah z dogodka, objavljenih na spletu, pa je bilo videti samo moške. Po navedbah organizatorjev so bile prisotne tudi ženske, s so morale sedeti v ločenem prostoru.

Po podatkih poročila Svetovnega gospodarskega foruma o razlikah med spoloma je Savdska Arabija na 134. mestu med 145 državami o enakosti med spoloma. Monarhija je edina država na svetu, kjer ženske ne smejo voziti avtomobila.

Savdska Arabija je tudi članica Sveta ZN za človekove pravice.