Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Se Merklova kaj trese? Schulz jo je v anketi že prehitel

Deli na:
Se Merklova kaj trese? Schulz jo je v anketi že prehitel

Foto: Profimedia

Kandidat socialdemokratov za nemškega kanclerja Martin Schulz bi na volitvah prepričljivo premagal kanclerko Angelo Merkel, kaže danes objavljena anketa.

Anketo Politbarometer je objavila nemška televizija ZDF. Merklovo bi podprlo 38 odstotkov vprašanih, Schulza pa 49 odstotkov. Konec januarja je imela Merklova še 44-odstotno podporo, Schulz pa 40-odstotno.

Anketa inštituta Forsa kaže sicer nekoliko drugačno razmerje: v 15. februarja objavljeni anketi vodi Merklova z 38 odstotki proti Schulzevim 37 odstotkom.

Malo več kot tri tedne po imenovanju Schulza za kanclerskega kandidata so nemški socialdemokrati (SPD) pridobili šest odstotnih točk. Če bi bile nemške parlamentarne volitve v nedeljo, bi krščanske demokrate (CDU/CSU) podprlo 34 odstotkov ljudi, dve odstotni točki manj kot konec januarja, SPD pa 30 odstotkov, piše na spletni strani ZDF.


S tem, ko je pridobila SPD, je nekaj podpore izgubila stranka Levica, ki bi jo podprlo sedem odstotkov volivcev, tri odstotne točke manj kot januarja. Zeleni so pridobili eno odstotno točko in imajo devetodstotno podporo.

Desničarsko Alternativo za Nemčijo (AfD) bi volilo deset odstotkov Nemcev (odstotna točka manj kot januarja), liberalci (FDP) pa so ohranili šestodstotno podporo.

Glede na anketo Politbarometer bi bila tako najverjetnejša koalicija med CDU/CSU in SPD, tudi koalicija CDU/CSU - Zeleni - FDP bi še imela tesno večino v parlamentu, ne pa tudi rdeče-rdeče-zelena koalicija iz SPD, Levice in Zelenih.

Anketo je med 14. in 16. februarjem po telefonu izvedel institut Mannheimer Forschungsgruppe, v njej pa je sodelovalo 1231 naključno izbranih volilnih upravičencev, še piše na spletni strani ZDF.