ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Še ena država dobiva za voditelja milijarderja

Deli na:
Še ena država dobiva za voditelja milijarderja

Andrej Babiš je volil v vasi Pruhonice v bližini Prage. - Foto: Profimedia

Na parlamentarnih volitvah na Češkem je po preštetju vseh glasovnic prepričljivo zmagala stranka ANO populista in milijarderja Andreja Babiša s 30 odstotki glasov, je sporočila češka volilna komisija.

Na drugem mestu je konservativna Demokratska državljanska stranka (ODS) z 11,3 odstotka glasov, socialdemokrati (ČSSD) pa so utrpeli boleč poraz.

Socialdemokrati sedanjega premierja Bohuslava Sobotke so namreč glede na najnovejše izide dobili le malo več kot sedem odstotkov glasov in pristali šele na šestem mestu. Na prejšnjih volitvah leta 2013 je stranka dobila 20,5 odstotka glasov.

Uspeh Babiševe ANO se sklada z napovedmi anket, po katerih bi stranka dobila med 25 in 30 odstotkov glasov. Babiš, ki se ga je že prijel vzdevek češki Trump, je Čehom med drugim obljubil izkoreninjenje korupcije ter odločnejše ukrepanje proti beguncem in še posebej begunski politiki EU.

Izidi po preštetju vseh glasovnic se nekoliko razlikujejo od prvih rezultatov, po katerih se je ODS uvrstila na tretje mesto, druga pa je bila skrajno desna stranka Svoboda in neposredna demokracija (SPD).


Do islama in beguncev odkrito sovražna SPD v Tokiu rojenega podjetnika Tomia Okamure je glede na najnovejše izide prejela malo manj kot enajst odstotkov glasov in se uvrstila na četrto mesto, tesno za Piratsko stranko, ki je prav tako presenečenje tokratnih volitev z malo manj kot enajstimi odstotki glasov.

Komuniste je na volitvah v petek in danes podprlo osem odstotkov Čehov. Krščansko-demokratska ljudska stranka (KDU-ČSL), ki skupaj s ČSSD in ANO sestavlja odhajajočo vlado, je dobila 5,8 odstotka glasov.

Petodstotni parlamentarni prag sta za malo presegli tudi Stranka županov (STAN) in proevropska češka stranka TOP 09 ter se tako za las uvrstili v parlament.

Za 200 poslanskih sedežev se je sicer na volitvah v petek in danes borilo kakšnih 7500 kandidatov iz rekordnih 31 strank.

Volilna udeležba je bila 61-odstotna, je še sporočila volilna komisija.