mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

Ijen Svet24.si

Turistka zgrmela 70 metrov v krater aktivnega ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Schulzu v SPD ne pustijo, da si sam izbere naslednico

Deli na:
Schulzu v SPD ne pustijo, da si sam izbere naslednico

Foto: Evropski parlament

Socialdemokrati (SPD) nasprotujejo hitri menjavi na vrhu stranke, kjer naj bi Martina Schulza vsaj začasno nasledila vodja poslanske skupine Andrea Nahles. Levo krilo stranke je namreč zahtevalo volitve, pojavili pa so se tudi pravni pomisleki, da bi Nahlesova kot vršilka dolžnosti prevzela vodenje SPD, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Potem ko se je Schulz v petek odpovedal zunanjemu ministrstvu, napovedal svoj odstop z vrha stranke ter za svojo naslednico imenoval Nahlesovo, so se v stranki pojavili številni pomisleki. Za mesto v. d. predsednika stranke pa je medtem v ponedeljek nepričakovano kandidirala tudi županja mesta Flensburg Simone Lange.

Predsedstvo stranke naj bi na današnjem zasedanju razpravljajo o nadaljnjih korakih. Schulz bo predvidoma ponudil svoj takojšnji odstop, predsedstvo pa bi lahko nato potrdilo Nahlesovo za vršilko dolžnosti. V roku treh mesecev bi jo morali kot predsednico stranke potrditi še na kongresu stranke. S tem bi lahko postala prva ženska na vrhu SPD.

Predstojnik združenja socialdemokratskih pravnikov v SPD Harald Baumann-Hasske je danes za nemški časnik Welt pojasnil, da v statutu stranke ni podlage, da bi Nahlesovo potrdili kot vršilko dolžnosti ter da bi v tem primeru imela zelo omejena pooblastila. "Vodstvo SPD želi dati občutek enotnosti in zato se bo odreklo običajnim pravilom glede namestnikov, čeprav obstaja šest podpredsednikov," je dodal.


Schulzevim načrtom med drugim nasprotujejo v berlinski SPD, kjer menijo, da bi moral začasno vodenje stranke prevzeti eden od podpredsednikov, nato pa bi na kongresu izbrali novega predsednika, kar bi lahko postala tudi Nahlesova. Njenemu današnjemu imenovanju pa nasprotujejo tudi socialdemokrati v deželah Schleswig-Holstein in Saška-Anhalt.

Na drugi strani pa sta Nahlesovo podprli podpredsednica SPD Malu Dreyer in predsednica deželne vlade Mecklenburg-Predpomerjansko Manuela Schwesig. Dreyerjeva je za dpa dejala, da je hvaležna Nahlesovi za njeno pripravljenost, da bo stranko vodila v tako težkih časih in izrazila prepričanje, da bo kos nalogi.

Konservativna unija CDU in CSU ter SPD so po maratonskih pogovorih prejšnji vendarle dosegle dogovor o oblikovanju skupne vlade pod vodstvom predsednice CDU Angele Merkel. Socialdemokrati bodo prevzeli tri ključna ministrstva - zunanje, finančno in za delo. A kljub temu del stranke še naprej nasprotuje vstopu v ponovno koalicijo z Merklovo. Končno besedo bo zdaj imelo več kot 460.000 članov stranke, ki bodo o tem glasovali od 20. februarja do 2. marca.

Zaradi številnih sporov znotraj stranke se je Schulz v petek kljub napovedim odrekel zunanjemu ministrstvu ter napovedal odstop z vrha stranke, čeprav je sprva namigoval, da bo s položaja predsednika SPD odstopil šele po glasovanju članov o koalicijski pogodbi.