stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Schulz bi SPD usmeril bolj na levo, sanja o sredinsko-levi koaliciji

Deli na:
Schulz bi SPD usmeril bolj na levo, sanja o sredinsko-levi koaliciji

Foto: arhiv Reporterja

Kandidat socialdemokratov (SPD) za nemškega kanclerja Martin Schulz je v ponedeljek nakazal, da želi svojo stranko znova usmeriti bolj na levo.

Na enem prvih zborovanj v okviru kampanje je napovedal spremembo sporne reforme trga dela. Po mnenju nekaterih analitikov bi si tako povečal možnosti za oblikovanje sredinsko-leve koalicije.

Na zborovanju v mestu Bielefeld na severozahodu Nemčije je Schulz napovedal, da bo izboljšal odnose s sindikati in levim krilom SPD. "To državo lahko izboljšamo le v sodelovanju s sindikati," je po poročanju medijev dejal zbranim privržencem.

V ta namen si bo Schulz po napovedih prizadeval za spremembo sporne reforme trga dela oz. reformnega svežnja Agenda 2010, ki ga je Nemčija sprejela v času nekdanjega kanclerja iz vrst SPD Gerharda Schröderja. Agenda 2010 je po mnenju številnih Nemčiji v zadnjem desetletju omogočila ponoven zagon gospodarstva, tako da je znova postala vodilna gospodarska sila v Evropi, a obenem so se z njo Nemcem znižale pokojnine in nadomestila za brezposelnost.

Z Agendo 2010 je Schröder dosegel enega od zastavljenih ciljev, znižanje brezposelnosti. Od leta 2005, ko so reforme začele veljati, do letos se je brezposelnost v Nemčiji znižala z 11,7 na 6,3 odstotka. A več študij kaže, da je to tudi posledica uvedbe "mini zaposlitev", ki so praviloma za skrajšan delovni čas in kjer mesečni dohodek lahko znaša največ 450 evrov, kar pomeni, da je vse več zaposlenih še vedno odvisnih od države. V Nemčiji narašča tudi neenakost med prebivalstvom.

Schulz, ki je v Nemčiji od napovedi kanclerske kandidature vse bolj priljubljen, je za nemški tabloid Bild namignil, da je pripravljen podaljšati izplačevanje nadomestil za brezposelnost s sedanjih 12 mesecev. Uvedel bi tudi "solidarnostne pokojnine", ki bi zagotovile dostojno življenje vsem, ki so v pokojninski sistem plačevali najmanj 35 let. Podrobnosti ni navedel, naj bi pa ministrica za delo iz vrst SPD Andrea Nahles zakonodajne predloge v zvezi s tem predstavila v prihodnjih tednih, poroča Deutsche Welle.


Schulz med drugim obljublja tudi zmanjšanje števila pogodb o delu za skrajšan delovni čas in krepitev sodelovanja zaposlenih pri imenovanjih v podjetjih. Kot je pojasnil za nemško tiskovno agencijo dpa, je namen teh ukrepov pokazati spoštovanje do življenjskih dosežkov prebivalcev Nemčije.

"Naredili smo napake. S popravljanjem napak ni nič narobe," je v Bielefeldu poudaril Schulz.

Njegov nastop predstavlja precejšnje nasprotje kampanji sedanje kanclerke Angele Merkel, ki se poteguje za četrti mandat in izpostavlja predvsem nujnost ohranitve gospodarske moči Nemčije.

Opozicijska stranka Levica, ki že dlje časa poziva k reformi Agende 2010, se je na Schulzeve napovedi odzvala z mešanico odobravanja in skepticizma. "Martin Schulz se ne bi smel igrati lažnih igric z željo velikega dela prebivalstva po bolj socialno pravični politiki," je poudarila kanclerska kandidatka stranke Sahra Wagenknecht ter pozvala Schulza, naj izključi možnost koalicije s krščanskimi demokrati (CDU) po septembrskih volitvah.

Nemška konfederacija sindikatov DGB je Schulzeve napovedi pozdravila. Annelie Buntenbach iz DGB je podaljšanje obdobja izplačevanja nadomestil za brezposelnost v sporočilu za Deutsche Welle označila kot pravi pristop, še posebej pa se je zavzela za zaščito brezposelnih starejših od 55 let, ki imajo zelo malo možnosti, da najdejo zaposlitev.

Nekaterih analitiki ocenjujejo, da bo Schulz z bolj levo usmerjeno SPD povečal možnosti za oblikovanje sredinsko-leve koalicije.