nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Savdsko Arabijo krivijo za smrt več sto jemenskih otrok

Deli na:
Savdsko Arabijo krivijo za smrt več sto jemenskih otrok

Foto: Bobo

Dvajset vodilnih nevladnih organizacij za človekove pravice je v sredo v pismu pozvalo generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, naj na seznam kršiteljic človekovih pravic otrok vrne koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije zaradi odgovornosti za smrt več sto otrok v Jemnu.

Ban je omenjeno koalicijo z letnega seznama držav in organizacij, odgovornih za smrti otrok v oboroženih konfliktov, umaknil v ponedeljek pod pritiskom Savdske Arabije. Ta je zagrozila s prenehanjem financiranja agencij ZN, tudi agencije UNRWA, ki pomaga palestinskim beguncem in je v velikih finančnih težavah, Rijad pa ji letno nameni več deset tisoč dolarjev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah diplomatov je Savdska Arabija na Bana izvajala močan pritisk tudi preko Organizacije islamskega sodelovanja in Arabske lige. Rijad je dal tudi jasno vedeti, da bi lahko trpela mirovna pogajanja, ki pod okriljem ZN potekajo med jemensko vlado, ki podpira koalicijo in hutijskimi uporniki.

Jo Becker, predstavnica organizacije Human Rights Watch, je ocenila, da je tovrstno ravnanje - da se dovoli vladam, ki kršijo pravice otrok, da izsilijo umik s seznama - v posmeh prizadevanjem ZN za zaščito otrok.

Pismo Banu so med drugim podpisale tudi Amnesty International, Child Rights International Network, Oxfam in Zdravniki za človekove pravice.

Združeni narodi so koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije uvrstili na seznam minuli teden, ko so v poročilu ugotovili, da je odgovorna za 60 odstotkov od skupno 785 ubitih otrok v konfliktu v Jemnu v lanskem letu. Tri dni kasneje je tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric sporočil, da bodo koalicijo umaknili s seznama zaradi skupne revizije podatkov.

Savdski veleposlanik Abdulah al Mualimi je ocenil, da je pretirano število smrtnih žrtev med otroki, ki so ga pripisali koaliciji. Dejal je, da je koalicija s seznama ZN "nepovratno umaknjena".

Dujarric je sicer potrdil, da so Savdska Arabija in nekateri drugi v več pogovorih dali jasno vedeti svoje stališče, a poudaril, da končna odločitev o seznamu še ni bila sprejeta. Ban naj bi se na obtožbe odzval na današnji novinarski konferenci.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije je v podporo jemenski vladi začela izvajati letalske napade na hutijske upornike marca lani, ko so zavzeli prestolnico Sana in več delov v državi.

V konfliktu je umrlo 6400 ljudi, več kot 80 odstotkov prebivalstva pa nujno potrebuje humanitarno pomoč.