Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Savdski kralj imenoval sina za prestolonaslednika

Deli na:
Savdski kralj imenoval sina za prestolonaslednika

Foto: Profimedia

Savdski kralj Salman je za novega prestolonaslednika Savdske Arabije imenoval 31-letnega sina Mohameda bin Salmana.

Ta je bil doslej namestnik prvega prestolonaslednika, 57-letnega Mohameda bin Najefa. Odločitev kralja je z 31 glasovi za od 34 glasov potrdila državna komisija za nasledstvo. Slovesnost o uradnem imenovanju je predvidena zvečer.

Prestolonaslednik bo hkrati postal tudi namestnik ministrskega predsednika in obdržal položaj ministra za obrambo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kralj je z njegovim imenovanjem končal postopno odstranitev svojega nečaka bin Najefa z oblasti. Slednji je ostal tudi brez položaja ministra za notranje zadeve. 81-letni Salman je bin Najefa za prestolonaslednika imenoval pred dvema letoma, ko je prevzel oblast in s tega položaja odslovil princa Mokrena bin Abdula bin Sauda, ki je bil za prestolonaslednika imenovan v času kasneje preminulega kralja Abdulaha.



Z imenovanjem svojega sina za prestolonaslednika je savski kralj sedaj simbolično povečal obete za savdsko mladostno populacijo, v kateri je več kot polovica mlajših od 25 let, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Odločitev savdskega kralja o imenovanju novega prestolonaslednika ni bila v celoti nepričakovana. Poleg položaja ministra za obrambo je bil bin Salman zadolžen za projekt vizija 2030 o prestrukturiranju savdskega gospodarstva. Kralja je tudi spremljal ob vsem najpomembnejših potovanjih v tujino.

Kot oviro za nasledstvo prestola so doslej navajali samo njegovo mladost. Predsedoval je tudi svetu za gospodarstvo in razvoj, ki usklajuje gospodarsko politiko države, ter bil v nadzornem svetu državnega naftnega giganta Saudi Aramco.