Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sarkozy danes tudi uradno v boj za nov mandat

Deli na:
Sarkozy danes tudi uradno v boj za nov mandat

Foto: Reuters

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy bo drevi na televiziji tudi uradno sporočil, da se bo na aprilskih volitvah potegoval za še drugi predsedniški mandat. V to, da bo vnovič kandidiral, v Franciji sicer ni nihče dvomil, saj je predsednik dejansko že začel predvolilno kampanjo.

V Franciji bo prvi krog predsedniških volitev 22. aprila, drugi krog je predviden za 6. maj, zaenkrat pa raziskave javnega mnenja Sarkozyju ne kažejo najbolje.

V prvem krogu bi namreč zanj glasovalo okoli 25 odstotkov volivcev, za njegovega glavnega protikandidata, socialista Francoisa Hollandea pa 30 odstotkov. Sarkozyjevo uvrstitev v drugi krog bi utegnila ogroziti tudi Marine Le Pen iz skrajno desne Nacionalne fronte, ki jo zaenkrat podpira okoli 17 odstotkov volivcev.

Da pritegnil čim več volivcev, ki bi sicer utegnili zbežati k Le Penovi, je Sarkozy že nakazal, da se bo v kampanji zavzemal za nekatere ukrepe, všečne desnim oziroma konservativnim volivcem. Po drugi strani njegov glavni tekmec Hollande računa na glasove sredinsko usmerjenih volivcev.

V drugem krogu bi Hollande - glede na sedanje javnomnenjske ankete - Sarkozyja brez težav premagal, saj lahko računa na okoli 57 odstotkov glasov.

57-letni Sarkozy upa, da bo z uradnim vstopom v kampanjo - sprva je ta korak načrtoval šele za marec - Hollandeu vzel nekaj vetra iz jader. Socialist bo imel sicer prav danes, v času, ko bo predsednik sporočil svojo odločitev, velik shod v svojem rojstnem mestu Rouenu.

Sarkozyjeva nepriljubljenost je deloma posledica krize, ki Franciji ni prizanesla, mnogim Francozom pa tudi ni všeč njegov slog in mu očitajo, da je z njim razvrednotil predsedniški položaj.

Kljub temu Sarkozyjevi svetovalci upajo, da mu z odločnostjo, po kateri je znan, uspelo nadoknaditi zaostanek in bo lahko še pet let ostal v Elizejski palači.