bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanjač Tusk: Morda pa brexita ne bo

Deli na:
Sanjač Tusk: Morda pa brexita ne bo

Foto: Bobo

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk dopušča možnost, da izstopa Združenega kraljestva iz EU ne bo.

"EU je bila zgrajena na sanjah, ki so se zdele nedosegljive," je dejal o tej možnosti. Ob tem je citiral besede Johna Lennona iz skladbe Imagine: "Lahko rečete, da sem sanjač, a nisem edini".

Tusk je sicer danes v izjavi pred vrhom ponovil sporočilo optimizma. To je že njegov 80. vrh, pa nikoli prej ni tako močno verjel, da gredo stvari v boljšo smer. Obenem je opozoril, da mora biti ta optimizem izjemno previden ter da ne sme voditi v naivnost in samozadovoljstvo.

Med razlogi za optimizem je naštel gospodarsko rast v vseh članicah unije, zmanjševanje brezposelnosti, finančni dogovor z Grčijo, krepitev proevropskega vzdušja in poraz protievropskih političnih sil v številnih članicah ter ohranitev enotnosti ob vseh izzivih.

Izpostavil je tudi, da vsi voditelji po svetu, s katerimi se je v minulem času pogovarjal, od ameriškega predsednika Donalda Trumpa do japonskega premierja Shinza Abeja, menijo, da EU kljub brexitu ostaja njihova najpomembnejša partnerica.

Predsednik Evropskega sveta je spomnil na lanski dogovor voditeljev, da bo EU branila ljudi pred varnostnimi grožnjami, zlasti terorizmom, nezakonitimi migracijami in nenadzorovano globalizacijo, ter poudaril, da si bo na tokratnem vrhu prizadeval za napredek na teh treh področjih.



Ena od tem vrha bo tudi brexit. Po nedavnem začetku pogajanj o izstopu Združenega kraljestva iz EU je Tusk dejal, da prihajajo z različnih strani različne napovedi, kako se bo proces končal: s trdim brexitom, z mehkim brexitom ali brez dogovora, pri čemer se omenja tudi možnost, da brexita ne bo.

Tusk je povedal, da ga nekateri britanski prijatelji sprašujejo, ali si lahko predstavlja, da Združeno kraljestvo ostane del EU, in da jim na to odgovarja: "EU je bila zgrajena na sanjah, ki so se zdele nedosegljive. Torej, kdo ve?" Ob tem je citiral besede Johna Lennona iz skladbe Imagine: "Lahko rečete, da sem sanjač, a nisem edini."

Predsednik Evropskega sveta je omenjeno povedal v izjavi po srečanju z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom. Ob tem je obžaloval, da podpora EU Ukrajini ni vedno zadostna in da ima država pravico pričakovati več.

Septembra bo začel v celoti veljati sporazum o krepitvi vezi med Ukrajino in EU, je izpostavil Porošenko ter ocenil, da sta EU in Ukrajina bliže kot kdaj koli. "Zgodovinske dni" ob odpravi vizumov za vstop Ukrajincev v unijo je označil za "zadnje slovo od Sovjetske zveze in ruskega imperija".

Ukrajinski predsednik je še pozdravil pričakovano odločitev EU o podaljšanju gospodarskih sankcij proti Rusiji zaradi kršitev mirovnih dogovorov iz Minska ter ostro kritiziral "politično motiviran" energetski projekt Drugi tok 2 kot orodje ruske agresije proti Ukrajini in celotni EU.