Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sandersovi delegati zavzeli novinarski šotor na konvenciji

Deli na:
Sandersovi delegati zavzeli novinarski šotor na konvenciji

Foto: Getty Images

Potem ko je senator iz Vermonta Bernard Sanders v dvorani Wells Fargo izrekel podporo predsedniški kandidaturi Hillary Clinton, se je skupina njegovih delegatov in privržencev demonstrativno odpravila iz dvorane v bližnji novinarski šotor, kjer so posedli in več kot uro razlagali svojo pravico.

Trdili so, da je igra nameščena v korist Clintonove, ki je zmagala menda s prevarami, in izražali zvestobo senatorju, ki jih je že večkrat pozval, naj nehajo in se pridružijo ostalim demokratom v boju proti republikancu Donaldu Trumpu.

Nekdo je potem policistom naročil, da vsem, ki so odšli, zaprejo vrata dvorane in ti so bili kot vedno ubogljivi, čeprav niso vedeli, kaj delajo. Sandersovi delegati so namreč imeli legitimne akreditacije in jim vstopa nazaj v dvorano ne bi smeli preprečiti.

V dvorani jih sicer niso pogrešali, saj se je konvencija lahko nadaljevala brez motenj, težave pa so imeli novinarji, ki so jim policisti prav tako preprečevali pot med dvorano in šotorom.

Stranka se z njimi sicer ne obremenjuje več, saj ankete kažejo, da je velika večina Sandersovih volivcev že sprijaznjena s kandidaturo Clintonove, "neutolažljivi" pa menda tako ali tako nikoli ne bodo volili Clintonove.

Te po konvenciji in ulicah Philadelphie prizadevno lovi predsedniška kandidatka zelenih Jill Stein, ki vztrajno zavrača obtožbe demokratov, da lahko pomaga k izvolitvi Trumpa, kar bo vprašanjem, za katera se zavzema, naredilo veliko večjo škodo kot zmaga Clintonove.

Demonstracije so se nadaljevale tudi v bližnjem parku Franklina Delana Roosevelta, odkoder so protestniki spet skušali preplezati varnostno pregrado okrog celotnega kompleksa, ki poleg dvorane Wells Fargo zajema še dva ali tri športne stadione in ogromna parkirišča. Najbolj prizadevnim so policisti izpolnili željo in jih aretirali.

Tem protestnikom se je zvečer pridružila skupina okrog 1000 ljudi, ki je šla spet v hudi vročini od mestne hiše sedem kilometrov navzdol proti dvorani Wells Fargo. V njej so bili nasprotniki policijskega nasilja, organizacija pohoda pa je bila zanimiva. V prvih vrstah so lahko hodili le temnopolti in "rjavi", belci pa so morali hoditi na začelju, kot nekoč obratno v sredstvih javnega prevoza v času rasne segregacije.

Po združitvi obeh skupin je prišlo do sežiga izraelske zastave in pozdravljanja intifade. Demokratično vzdušje je dopolnilo prerivanje med nasprotniki in zagovorniki pravic homoseksualcev, policija pa je v paniki za nekaj časa zaprla promet podzemne železnice na progi do Wells Farga. Vozili so se lahko samo tisti z akreditacijami.

Sanders protestov zase več ne podpira, kar pa ljudi ne moti, saj imajo veliko na duši. Počasi postajajo podobni protestom gibanja Okupiraj Wall Street, ki se je iz New Yorka razširilo po ZDA nato pa zamrlo.

Poročil o nasilju do večera ni bilo, malce pa jo je skupil komentator ali novinar televizije Fox Geraldo Rivera, ki ga protestniki dobro poznajo s podobnih prireditev po ZDA, saj jih redno daje v nič. Tokrat ga je nekdo polil s škafom vode, drugi pa so kričali, naj ga bo sram. Zaradi hude vročine so mu sicer prej naredili uslugo.