Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sanders Clintonovi diha za ovratnik

Deli na:
Sanders Clintonovi diha za ovratnik

Foto: Getty Images

Demokratska kandidata za predsednika ZDA Hillary Clinton in Bernie Sanders bijeta vse bolj tesen boj za predsedniško nominacijo demokratske stranke. Nova nacionalna javnomnenjska raziskava je namreč pokazala, da je Sanders po podpori le še dve odstotni točki za Clintonovo.

Včeraj objavljena javnomnenjska raziskava je zajemala anketirance iz celotnih ZDA. Clintonovo glede na anketo univerze Quinnipiac, ki je vprašala registrirane volivce, podpira 44 odstotkov vprašanih demokratskih volivcev, Sandersa pa 42 odstotkov. Gre za drastičen porast podpore Sandersu od 22. decembra, ko je anketa nakazala, da bivšo ameriško državno sekretarko podpira 61 odstotkov vprašanih, senatorja iz zvezne države Vermont pa 30 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Clintonova je sicer v ponedeljek le za las premagala Sandersa na prvem strankarskem zborovanju v zvezni državi Iowa, saj je dobila samo 0,4 odstotka več glasov.

V republikanskem taboru pa anketa Quinnipiaca kaže, da ima newyorški milijarder Donald Trump na nacionalni ravni še precejšnjo prednost, čeprav je na strankarskem zborovanju v Iowi zmago moral prepustiti teksaškemu senatorju Tedu Cruzu.

Trumpa bi tako volilo 31 odstotkov vprašanih republikanskih volivcev, Cruza pa 22 odstotkov. Floridski senator Marco Rubio medtem uživa 19-odstotno podporo. Nevrokirurg Ben Carson je s šestimi odstotki še edini republikanski kandidat, ki presega triodstotno mejo.

V končnem volilnem obračunu bi po rezultatih ankete Quinnipiaca Clintonova Trumpa premagala z 49 proti 39 odstotki, Cruza pa z 46 proti 42 odstotki.

V raziskavi so anketirance vseh političnih usmeritev še prosili, naj pozitivno ali negativno ocenijo kandidate. Najbolje se je pri tem odrezal Sanders, najslabše pa Trump.