reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Samsungove delnice občutno navzdol; vodstvo napoveduje nadaljevanje boja proti Applu

Deli na:
Samsungove delnice občutno navzdol; vodstvo napoveduje nadaljevanje boja proti Applu

Foto: Reuters

Delnice južnokorejskega velikana Samsung so po pravnem porazu proti Applu, zaradi katerega naj bi ameriškemu tekmecu plačal 1,05 milijarde dolarjev odškodnine, danes občutno izgubile na vrednosti. Samsungovo vodstvo medtem napoveduje nadaljevanje neizprosnega boja proti kalifornijskemu velikanu v dolgoletnem sporu glede intelektualne lastnine.

Samsungove delnice so tako v današnjem trgovanju izgubile skoraj osem odstotkov vrednosti, kar je največji dnevni padec v skoraj štirih letih za korejskega velikana, ki v zadnjih letih beleži stalno rast in odlične poslovne rezultate. Tržna kapitalizacija Samsunga je tako upadla za okoli 10 milijard evrov.

Devetčlanska porota je v petek v kalifornijskem San Joseju v obojestranski tožbi zaradi kraje intelektualne lastnine med korejskim Samsungom in ameriškim Applom, odločila v prid Appla. Samsungu je naložila plačilo 1,05 milijarde dolarjev odškodnine.


Južnokorejski tehnološki velikan je že napovedal, da se bo na razsodbo pritožil. Ob tem je sporočil tudi, da so z razsodbo največ izgubili potrošniki. "Vodila bo k manj izbire, manj inovacijam in potencialno tudi k višjim cenam," so ob tem zapisali v Samsungu.

Danes pa je vodstvo družbe zaposlenim po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo, da je zaradi sodbe kalifornijskega sodišča razočarano, a je ob tem napovedalo nadaljevanje neizprosnega boja proti Applu v večletnem sporu med zagrizenima tekmecema, ki poteka na sodiščih po vsem svetu. Družbi se medsebojno obtožujeta kršenja patentnih pravic in kraje intelektualne lastnine pri pametnih telefonih in tablicah.

Analitiki sicer pojasnjujejo, da sama odškodnina, čeprav visoka, ne predstavlja hujše nevarnosti za zelo dobičkonosni Samsung. Veliko večji šok za podjetje bi bila morebitna sodna prepoved prodaje Samsungovih izdelkov na ključnem ameriškem trgu. Odločitev se pričakuje 20. septembra.