reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

rudi in marjetka spor Njena.si

Kako in zakaj je počil Marjetkin in Rudijev ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Samomorilski napadalec pobil izaelske turiste

Deli na:
Samomorilski napadalec pobil izaelske turiste

Foto: Reuters

Sredin bombni napad na avtobus z izraelskimi turisti v Bolgariji, v katerem je umrlo osem ljudi, je izvedel samomorilski napadalec, je danes sporočil bolgarski notranji minister Cvetan Cvetanov. Moški, čigar identiteta ni znana, je v napadu umrl, pri sebi pa je imel ponarejeno vozniško dovoljenje ameriške zvezne države Michigan.

V eksploziji podtaknjene bombe na avtobusu na letališču bolgarskega letoviškega kraja Burgas je ob samomorilskem napadalcu umrlo šest Izraelcev in bolgarski voznik avtobusa, je še povedal minister na novinarski konferenci.

Kot je dejal, je pet Izraelcev umrlo takoj, ena Izraelka je podlegla poškodbam med prevozom v bolnišnico, Bolgar pa je umrl v bolnišnici, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V napadu je bilo ranjenih najmanj 31 Izraelcev, vsi pa so v bolnišnicah. Po podatkih izraelskega zunanjega ministrstva imajo trije hude poškodbe.

Cvetanov je še dejal, da je domnevnega samomorilskega napadalca posnela varnostna kamera blizu avtobusa skoraj eno uro pred napadom. Kot je dejal, je bil oblečen v kratke hlače in je deloval kot turist, svoj nahrbtnik pa je odložil v del prtljažnika avtobusa, kjer je nato odjeknila eksplozija.

Iz Izraela so medtem v Burgas prispeli izraelski reševalci, zdravniki, specializirani za žrtve atentatov, ter diplomati.



Eksplozija na avtobusu na letališču bolgarskega letoviškega mesta Burgas je odjeknila, ko so se vanj vkrcali izraelski turisti, ki so prispeli s čarterskim poletom iz Tel Aviva. Avtobus naj bi jih odpeljal v letoviško mesto severno od Burgasa.

Letališče, ki so ga po napadu zaprli, naj bi po besedah ministra znova odprli danes popoldne.

Kot navaja AFP, je to najbolj smrtonosen napad na Izraelce v tujini po letu 2004.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v sredo odgovornost za napad pripisal Iranu, ki ga je obtožil za "teroristično ofenzivo". Sovpadal je namreč z 18. obletnico napada na judovski center v Buenos Airesu, v katerem je bilo leta 1994 ubitih 85 ljudi. Argentinsko tožilstvo je mnenja, da je za tem napadom stal Iran.

Izraelski obrambni minister Ehud Barak pa je danes na izraelskem radiu dejal, da se Izrael sooča s svetovnim valom terorizma po naročilu Irana. Po njegovih besedah je napad v Bolgariji izvedel pripadnik libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah po naročilu Irana, še poroča AFP.