Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Samomorilski napadalec iz Bolgarije povezan s Hezbolahom?

Deli na:
Samomorilski napadalec iz Bolgarije povezan s Hezbolahom?

Foto: Reuters

Samomorilski napadalec, ki je v sredo ubil pet izraelskih turistov in njihovega bolgarskega voznika avtobusa, je bil tuji državljan, so sporočile bolgarske oblasti. Po navedbah ameriškega Pentagona bi lahko za napadom stalo gibanje Hezbolah. V Izraelu so medtem potekali pogrebi žrtev bombnega napada v letoviškem kraju Burgas.

Samomorilski napadalec naj bi v Bolgarijo pripotoval vsaj teden dni pred napadom, je povedal bolgarski notranji minister Cvetan Cvetanov. Glede narodnosti napadalca ni podal informacij, zatrdil je le, da ni bil bolgarski državljan. Pred napadom je vsaj štiri dni preživel v letovišču Burgas ob Črnem morju.

Dva dni po napadu bolgarske oblasti napadalca, ki je izvedel najbolj smrtonosen napad na Izraelce v tujini po letu 2004, še vedno niso identificirale.

Bolgarska policija zavzeto sodeluje z ameriškim preiskovalnim uradom FBI in Interpolom. Cvetanov je dejal, da Bolgarija pri identifikaciji napadalca sodeluje še z dvema državama in da še niso izključili teorije, da je za napad odgovornih več oseb.

Je pa predstavnik za medije ameriškega Pentagona George Little včeraj povedal, da obstajajo znaki, da je napad morda pripravilo libanonsko šiitsko gibanje Hezbolah, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kot je pojasnil, nosi napad določene znake Hezbolaha, vendar pa dokončne ocene o tem še ni mogoče dati. Bolgarske oblasti vodijo preiskavo, je poudaril.


Bolgarski preiskovalci so objavili posnetke varnostnih kamer, na katerih naj bi bil napadalec. Moški na posnetku je bele polti in ima dolge lase, po možnosti lasuljo, oblečen je v tipična počitniška oblačila, nosi pa nahrbtnik in torbo za prenosni računalnik. Cvetanov je dejal, da moški zgleda star približno 35 let.

Napadalec je imel pri sebi ponarejeno vozniško dovoljenje iz ameriške zvezne države Michigan. Bolgarska tožilka Kalina Čapkanova je povedala, da je po besedah prič napadalec dan pred napadom poskušal najeti avtomobil, vendar so ga zavrnili zaradi dvomov glede njegovega vozniškega dovoljenja. Priče so še povedale, da je moški govoril angleško z naglasom, morebiti arabskim.

Bolgarski mediji so pred tem poročali, da je bil napadalec 33-letni nekdanji zapornik taborišča Guantanamo na Kubi s švedskim potnim listom, vendar je Cvetanov te trditve zanikal.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je že v sredo odgovornost za napad pripisal Iranu. Izraelski obrambni minister Ehud Barak pa je v četrtek dejal, da je napad v Bolgariji izvedel pripadnik libanonskega Hezbolaha po naročilu Irana. To je obtožbe o vpletenosti v napad zanikalo kot neutemeljene.

V eksploziji na avtobusu, ki naj bi okrog 50 izraelskih turistov iz Tel Aviva od letališča odpeljal do bližnjega turističnega letovišča, je skupno z napadalcem umrlo sedem oseb, ranjenih pa je bilo še najmanj 31 Izraelcev. Krste petih žrtev so včeraj z letalom prepeljali v Izrael, kjer so jih že tudi pokopali.