pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sakozy se hvali, da bi znal sam najbolje opraviti s Trumpom

Deli na:
Sakozy se hvali, da bi znal sam najbolje opraviti s Trumpom

Foto: arhiv Reporterja

Na tretjem televizijskem soočenju so se v četrtek zvečer spopadli kandidati francoskih konservativcev za predsedniško nominacijo desnice.

V središču soočenja sedmih kandidatov pred prvim krogom strankarskih volitev so bile posledice nepričakovane zmage populista Donalda Trumpa na predsedniških volitvah v ZDA.

Bivši francoski predsednik Nicolas Sarkozy, ki je po anketah favorit skupaj z bivšim premierjem Alainom Juppejem, je ocenil, da bi večji izolacionizem ZDA pomenil odlično priložnost za Francijo in Evropo, da bi znova prevzele vodilno vlogo v mednarodni politiki, tudi pri varnostnih vprašanjih v Sredozemlju in reformi Varnostnega sveta ZN, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Prihodnjih pet let bo obeležila vrnitev Francije in Evrope na mednarodno sceno. ZDA ne bo tam, da bi nas zasenčila," je dejal.

Juppe pričakuje, da bo vladavina Trumpa prinesla trikratni šok - na področju trgovine, obrambe in okolja. Evropo je opozoril pred naivnostjo v odnosih z ZDA, vrnitev v protekcionizem pa bi po njegovem pomenila velikansko nazadovanje.

Glede groženj Trumpa, da bodo ZDA zaveznicam Nata pomagale le, če bodo dovolj finančno prispevale, je Juppe dejal, da bi članice EU morale pospešiti načrte za večje sodelovanje na obrambnem področju, kar so podprli tudi njegovi strankarski rivali.

Zmaga Trumpa je tudi sprožila bojazni, da bi francoska predsedniška kandidatka skrajno desne Nacionalne fronte Marine Le Pen lahko zmagala na predsedniških volitvah na podobni platformi proti elitam. Socialistični premier Manuel Valls je med četrtkovim obiskom v Berlinu priznal, da bi lahko na predsedniških volitvah prihodnjo pomlad zmagala Le Penova, ob tem pa opozoril, da ne gre prezreti nevarnosti, ki jo predstavlja skrajna desnica.

Edina kandidatka Nathalie Kosciusko-Morizet je na soočenju dejala, da si ne želi, da bi se čez pol leta tako kot Američani Francozi "zbudili z mačkom".


Četrtkovo soočenje je bilo zadržano, a se je razvnelo, ko so Sarkozyja vprašali o novih ugibanjih, da je prejel za svojo kampanjo leta 2007 od sedaj že pokojnega libijskega samodržca Moamerja Gadafija več milijonov evrov. Sarkozy na vprašanje, ki ga je označil za sramotnega, ni imel odgovora.

Obtožbe sicer na volivce očitno ne vplivajo, saj je anketa Ifop v četrtek pokazala, da tako Sarkozyja kot Juppeja podpira 31 odstotkov vprašanih. Sledi jima nekdanji premier Francois Fillon, ki mu je v dveh mesecih podpora narasla za sedem odstotnih točk na 27 odstotkov.

Omenjeni trije imajo največ možnosti za uvrstitev v drugi krog, ki bo 27. novembra.

Sarkozy je še menil, da je boljša izbira za ravnanje s Trumpom kot uglajeni 71-letni Juppe. Oba s Fillonom pa sta pozdravila možnost izboljšanja odnosov med Washingtonom in Moskvo pod Trumpom.

Dobra novica pri izvolitvi Trumpa je po ocenah Sarkozyja namreč prav v tem, da bo končal "povsem neproduktivno vzdušje hladne vojne med ZDA in Rusijo".

Sarkozy in Fillon sta tudi napovedala dramatično zmanjšanje imigracije po vrsti džihadističnih napadov v državi.

Juppe, ki je sedaj župan Bordeauxa, je Sarkozyja obtožil, da oponaša Le Penovo, in pozval k enotnosti. "Za uspeh moramo stopiti skupaj. Za to morajo biti spoštovane naše razlike," je dejal.

Volitve desnice za izbor predsedniškega kandidata bodo potekale 20. novembra, teden dni kasneje pa še morebitni drugi krog.