sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Saj ni res, pa je: Po porazu proti Trumpu bi demokrate reševal musliman

Deli na:
Saj ni res, pa je: Po porazu proti Trumpu bi demokrate reševal musliman

Foto: Getty Images

Muslimanski senator Keith Ellison je resen kandidat za novega šefa nacionalnega odbora ameriških demokratov, ki se pobirajo po porazu proti Donaldu Trumpu.

Po za demokratsko stranko šokantnem volilnem porazu se začenja boj za novo vodstvo in usmeritev stranke. Prva poteza je izvolitev novega predsednika nacionalnega odbora (DNC), ki naj bi stranko popeljal iz krize. Med kandidati sta nekdanji šef DNC Howard Dean in novopečeni senator iz Minnesote Keith Ellison. Slednji je prejšnji teden postal prvi musliman, izvoljen v ameriški senat.

Ellisona sta med drugim podprla ikoni ameriških levičarjev senator Bernie Sanders in senatorka Elizabeth Warren ter vodja demokratskih senatorjev Harry Reid. Ellison je med predsedniško kampanjo podpiral Sandersa, velja pa za enega bolj progresivnih članov kongresa (od leta 2007 je bil kongresnik) in zdaj še senata. Kot prioriteto stranke izpostavlja nagovarjanje srednjega razreda, ki je demokratom na teh volitvah v znatni meri obrnil hrbet.

Nacionalni odbor v ameriški politiki usmerja in koordinira aktivnosti strank ter sooblikuje politiko stranke. Dean je stranko že vodil med letoma 2005 in 2009, ko so demokrati osvojili kongres in z Barackom Obamo tudi Belo hišo.

Zadnjo predsednico odbora Debbie Wasserman Schultz je letos poleti odnesel škandal z objavo elektronske pošte demokratskega vodstva, ki je razkril pristranskost Wasserman Schultzeve in kolegov v tekmi za predsedniško nominacijo demokratske stranke. Vodstvo je očitno navijalo za Hillary Clinton in celo oviralo njenega tekmeca Bernieja Sandersa. Kako se je vse skupaj končalo, vemo.