šarac Odkrito.si

Miki Šarac in skrivnostna svetlolaska

transavia, letalo Svet24.si

Začelo se je s prdenjem, končalo z zasilnim ...

okostnjak Svet24.si

Tedenski horoskop: stari in sveži okostnjaki vse ...

denar, pokojnine Svet24.si

Konec varčevalnih ukrepov za pokojnine

ženske spodnje hlače Najstnica.si

Skrivnost razkrita: Temu služi žepek na ...

Artur Štern Njena.si

Artur Štern se vrača!

tina maze2 Njena.si

Podrobnosti poroda Tine Maze

Svet

S plažo na Braču se zdaj ukvarja celo hrvaški premier Plenković

Deli na:
S plažo na Braču se zdaj ukvarja celo hrvaški premier Plenković

Foto: Bobo

Hrvaški premier Andrej Plenković je včeraj od ministrstva za morje, promet in infrastrukturo zahteval upravni nadzor nad podelitvijo koncesije za najbolj znano hrvaško plažo Zlati rt na otoku Braču.

Skupščina splitsko-dalmatinske županije je v torek podelila koncesijo zagrebškemu podjetju Sport B, ki nima zaposlenih in posluje z izgubami.

Plenković je naložil nadzor z namenom, da ugotovijo zakonitost in veljavnost postopka podelitve koncesij na plaži za izvajanje turističnih, trgovskih in gostinskih dejavnosti, so sporočili včeraj s sedeža hrvaške vlade.

Hrvaški minister za gradbeništvo Lovro Kuščević (HDZ), ki je z Brača, je v torek izjavil, da so razpis za koncesijo izvedli v skladu z zakoni.

Nezadovoljstvo zaradi odločitve županijske skupščine, v kateri ima večino HDZ s svojimi koalicijskimi partnerji, so prebivalci Bola izrazili tudi s torkovimi protesti pred poslopjem županije v Splitu. Zahtevali so, da koncesija tudi v prihodnje ostane v pristojnosti lokalnega javnega komunalnega podjetja Grabov rat, ki je preteklih 12 let skrbelo za Zlati rt.

Strokovna komisija je pri izbiri koncesionarja ocenila, da je bila ponudba podjetja Grabov rat pomanjkljiva, kar je uprava podjetja zavrnila kot neresnično. Komisija je zavrnila dve od štirih prejetih ponudb. Kot so pojasnili, so se odločili za Sport B, ker je to podjetje ponudilo nekaj manj kot deset milijonov evrov vlaganj med potekom koncesije.

V Bolu ne zanikajo, da je Sport B ponudil več denarja za investicije med 15-letno koncesijo kot Grabov rat, a se sprašujejo, kako bo zagrebško podjetje sploh vložilo denar v plažo, ko pa poslujejo z izgubami ter nimajo zaposlenih. Pravijo, da celotni zaplet spominja na privatizacijo iz 90. let, ko so različna podjetja prevzeli ljudje brez denarja, a so imeli močne povezave s takrat prav tako vladajočo HDZ.

Iz hrvaških poslovnih registrov je možno ugotoviti, da so lastniki podjetja Sport B tesno povezani s nekaterimi izpostavljenimi člani HDZ, ki predstavljajo skrajnje desničarsko strujo znotraj vladajoče hrvaške stranke.

Socialdemokratski župan občine Bol Tihomir Marinković je v torek napovedal pritožbo na upravno sodišče. Poudaril je, da bodo pred končno odločitvijo tudi fizično preprečili prevzem poslov na znameniti peščeni plaži, ki je upodobljena na številnih fotografijah in razglednicah.

Glede na odločitev županijske skupščine naj bi podjetje Sport B poslovanje na plaži Zlati rt prevzelo leta 2018. Medtem bo za plažo skrbelo komunalno podjetje z Bola.

Plenković je v včerajšnjem sporočilu za javnost obžaloval in tudi obsodil torkov incident, ko so novinarja radijske postaje Brač Sinišo Vickova ob poskusu spremljanja seje skupščine fizično napadli varnostniki. Varnostniki so zatrdili, da Vickov ni imel ustreznega dovoljenja za spremljanje seje.