sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na krovu strmoglavljenega ruskega letala je bil tudi zbor Rdeče armade

Deli na:
Na krovu strmoglavljenega ruskega letala je bil tudi zbor Rdeče armade

Foto: Arhiv Svet24

Rusko vojaško letalo z 92 ljudmi na krovu je ponoči kmalu po vzletu strmoglavilo v Črno morje, preživelih niso našli.

Rusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da po davišnji nesreči ruskega vojaškega letala, ki je strmoglavilo v Črno morje, še niso našli nobenih preživelih. Po zadnjih podatkih je bilo na letalu 93 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusko vojaško letalo s 93 ljudmi na krovu je ponoči kmalu po vzletu strmoglavilo v Črno morje, ostanke letala Tu-154 so našli v morju dober kilometer stran od črnomorskega letovišča Soči.

TiskoRusko vojaško letalo z 92 ljudmi na krovu, med njimi s člani mednarodno priznanega zbora Rdeče armade, ki so bili na poti na novoletno praznovanje k vojakom v Sirijo, je zjutraj kmalu po vzletu v bližini Sočija strmoglavilo v Črno morje. Zaenkrat preživelih niso našli. Ruski predsednik Vladimir Putin je za ponedeljek razglasil dan žalovanja.

Letalo je izginilo z radarjev kmalu po vzletu ob 5.40 po lokalnem času (3.40 po srednjeevropskem). Bilo je na poti iz mesta Adler južno od Sočija proti bazi Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije, je sporočilo obrambno ministrstvo. Na krovu letala je bilo 92 ljudi, od tega osem članov posadke.

Ostanke letala Tu-154 so po podatkih obrambnega ministrstva našli 1,5 kilometra stran od Sočija, ležijo pa na globini od 50 do 70 metrov.

Predstavnik prometnega ministrstva Maksim Sokolov je pojasnil, da so našli več ostankov letala, ne pa tudi glavne potniške kabine. Doslej morebitnih preživelih nesreče niso našli, so pa našli posmrtne okoli desetih potnikov letala.

Za nocoj so tudi prekinili iskalno akcijo, ki jo bodo nadaljevali v ponedeljek. V tej iskalni akciji v Črnem morju je sicer sodelovalo 32 plovil, 80 potapljačev in pet helikopterjev. Skupno pa namerava rusko obrambno ministrstvo v akciji angažirati okoli 1300 vojakov.

Posmrtne ostanke ponesrečenih bodo prepeljali v Moskvo na identifikacijo, svojce pa so že zaprosili za oddajo vzorcev DNK, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass še povedal Sokolov.

Na krovu letala so bili ruski vojaki in tudi 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega tudi kot zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji med ruskimi vojaki praznovali novo leto. Med njimi je bil tudi njihov vodja, generalpodpolkovnik Valerij Halilov.

Na krovu je bila po poročanju agencije Tass tudi voditeljica ruske humanitarne organizacije Spravedliva Pomošč oz. Pravična pomoč Elizaveta Glinka, v Rusiji znana kot Dr. Liza. Med ponesrečenimi pa je tudi devet novinarjev.


Ruski predsednik Vladimir Putin je danes izrazil sožalje svojcem žrtev nesreče vojaškega letala, za ponedeljek pa je razglasil dan žalovanja.

Putin je premierju Dmitriju Medvedjevu tudi že ukazal, naj organizira vladno komisijo, ki bo preiskala nesrečo.

Obrambno ministrstvo sicer še ni navedlo možnih vzrokov za nesrečo. Ruska preiskovalna komisija pa že preiskuje, če je prišlo do kršitev pravil varnosti v letalskem prometu. Zaslišali so tudi tehnično ekipo, ki je pripravljala letalo na vzlet.

Svoje sožalje ob nesreči je že izrazilo več svetovnih politikov. Med drugim nemška kanclerka Angela Merkel, turška predsednik Recep Tayyip Erdogan in premier Binali Yildrim ter sirski predsednik Bašar al Asad.

Gre sicer za novo nesrečo letala tipa Tupoljev 154, ki je bilo zasnovano v 60. letih dvajsetega stoletja v tedanji Sovjetski zvezi, civilno rusko letalstvo pa ga zdaj pospešeno upokojuje. V nesrečah tega tipa letala je sicer od leta 2000 umrlo preko 800 ljudi.

Med drugim je bilo tega tipa tudi poljsko predsedniško letalo, ki je leta 2010 strmoglavilo ob poskusu pristanka v gosti megli na letališču v Smolensku na zahodu Rusije. Pri tem je umrlo vseh 95 ljudi na krovu, med njimi tudi predsednik Lech Kaczynski na čelu, ki je potovala na komemoracijo ob obletnici pokola poljskih vojakov v Katynskem gozdu.

Gre sicer za trimotorno letalo, ki lahko sprejme od 155 do 180 ljudi. Po velikosti je podobno Boeingovemu modelu 737, sicer pa ima doseg do 4000 kilometrov, letalno hitrost 850 kilometrov na uro, sposobno pa je vzletanja in pristajanja tudi na neasfaltiranih letalskih stezah.vni predstavnik obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je dejal, da so do sedaj našli že štiri trupla in da je bilo na letalu 93 ljudi. Sprva so poročali, da je bilo na strmoglavljenem letalu 92 ljudi.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je ruski predsednik Vladimir Putin že ukazal premierju Dimitriju Medvedjevu, naj organizira vladno komisijo, ki bo preiskala nesrečo.

Obrambno ministrstvo še ni navedlo možnih vzrokov za nesrečo. Ruska preiskovalna komisija pa je že preiskuje, če je prišlo do kršitev pravil varnosti v letalskem prometu. Trenutno zaslišujejo tehnično ekipo, ki je pripravljala letalo na vzlet.

Letalo je izginilo z radarjev kmalu po vzletu ob 5.40 po lokalnem času (3.40 po srednjeevropskem). Bilo je na poti iz mesta Adler južno od Sočija proti bazi Hmeimim v Latakiji na zahodu Sirije.

Na krovu letala so bili med drugim ruski vojaki in tudi 65 članov mednarodno priznanega vojaškega ansambla Aleksandrov, uradnega pevskega zbora ruske vojske, znanega tudi kot zbor Rdeče armade, ki naj bi v Siriji med ruskimi vojaki praznovali novo leto.