stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusko tožilstvo za ukrajinsko pilotko zahteva 23 let zapora

Deli na:
Rusko tožilstvo za ukrajinsko pilotko zahteva 23 let zapora

Foto: Arhiv Reporterja

Rusko državno tožilstvo je včeraj zahtevalo 23 let zaporne kazni za ukrajinsko pilotko Nadjo Savčenko, ki je obtožena umora dveh ruskih novinarjev. Predvidoma v četrtek bo Savčenkova zadnjič stopila pred sodnike, nato pa bo sodišče oznanilo datum izreka sodbe.

Savčenkova je obtožena sodelovanja v napadu v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, v katerem sta bila junija 2014 ubita novinarja, ki sta delala za rusko televizijo. Sama dejanje zanika. Savčenkova je sicer pripadnica ukrajinske vojske, a v času napada je bila na dopustu in je v bojih na vzhodu Ukrajine sodelovala kot prostovoljka.

Kot je včeraj še enkrat ponovila, je kot ukrajinska vojakinja imela vso pravico, da brani svojo domovino. Obenem je dejala, da je za smrt novinarjev odgovorna ruska oblast in vodstvo televizije. "Če bi nosila čelade in neprebojne jopiče, bi bila še živa," je menila.

Eden od odvetnikov Savčenkove je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal, da naj bi tožilstvo zahtevalo tudi denarno kazen v višini 1250 evrov.

Pilotka, ki je bila v času pridržanja izvoljena v ukrajinski parlament, je zagrozila z vnovično gladovno stavko, v kolikor bi si sodnik v četrtek za pripravo razsodbe in razglasitev vzel več kot dva tedna časa. V tem primeru boste "razsodbo izrekli posthumno, brez mene," je čustveno povedala Savčenkova na sodišču.

"Niste me zlomili in me nikoli ne boste," je še dejala.

Savčenkova je sicer v znak protesta zaradi zapora že gladovno stavkala, saj je zavračala hrano več kot 80 dni. Gladovno stavko je nato marca lani zaradi hudih zdravstvenih težav prekinila, sedaj pa je zagrozila, da bo zavračala tako hrano, kot tudi vodo.

Savčenkova v Ukrajini velja za simbol upora proti proruskim skrajnežem. Sojenje proti njej pomeni prvo sojenje kakemu ukrajinskemu vojaku v Rusiji od začetka ukrajinske krize. Sodni proces proti njej je bil deležen številnih kritik podpornikov Ukrajine in Zahoda ter je prispeval k nadaljnjim napetostim med Moskvo in Kijevom.