favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ruski milijarder Lebedjev ovaden zaradi nasilništva - v TV oddaji mahnil sogovornika

Deli na:
Ruski milijarder Lebedjev ovaden zaradi nasilništva - v TV oddaji mahnil sogovornika

Foto: Reuters

Znanega ruskega medijskega in finančnega mogotca ter kritika Kremlja Aleksandra Lebedjeva je doletela kazenska ovadba zaradi huliganstva in napada, ker je pred letom dni v neki televizijski oddaji mahnil nekega poslovneža. Gre za začetek kazenskega postopka, Lebedjevu pa, če bo obsojen, grozi od dve do pet let zapora.

Kazensko ovadbo je vložil državni preiskovalni odbor. Gre za prvo stopnjo uvedbe kazenske preiskave, ki lahko pride na sodišče ali pa tudi ne, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Lebedjeva so obtožbe huliganstva in napada doletele zaradi incidenta na televiziji 16. septembra lani, ko je udaril Sergeja Polonskega, spornega ruskega nepremičninskega tajkuna. V obraz ga je udaril tako močno, da se je Polonski prevrnil s sedeža in se pri tem tudi rahlo poškodoval.

Lebedjev naj bi ga udaril zaradi političnega, ideološkega, rasnega, nacionalnega ali verskega sovraštva oz. iz sovraštva do določene družbene skupine, je utemeljil preiskovalni odbor. Gre sicer za enake očitke, zaradi katerih so bile na zapor s prisilnim delom obsojene tri članice punkovske skupine Pussy Riot, navaja francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da je za huliganstvo zagroženih do pet let zapora, za nasilništvo pa do dve leti.


Lebedjev, katerega premoženje ocenjujejo na 1,1 milijarde dolarjev, je kariero začel kot agent zloglasne sovjetske tajne službe KGB, nato pa je v bančni industriji zgradil pravcati imperij. Zatem je presedlal še na medije. Je lastnik britanskih časnikov The Independent in Evening Standard, bil pa je tudi solastnik glavnega opozicijskega časnika v Rusiji Nova Gazeta, kjer pa je moral pred kratkim svoj delež prodati. Kot je pojasnil, zaradi pritiska tajne službe FSB.

Po poročanju AP je Lebedjev kazensko ovadbo objavil na svojem blogu, a je ni komentiral. Jo je pa komentiral njegov sin Jevgenij, ki je menil, da njegovega očeta "napadajo ljudje, ki jim niso po volji njegova stališča proti korupciji in ki sovražijo Novo Gazeto". Časnik namreč že dlje časa odkriva številne primere korupcije, zaradi česar so se, kot je dejal Lebedjev, nanj tudi vsuli pritiski, da je prodal svoj delež v časniku.

Lebedjev je bil solastnik tega ruskega dnevnika skupaj z zadnjim sovjetskim voditeljem Mihailom Gorbačovom, s katerim sta imela v lasti 49-odstotni delež. Preostali delež je v lasti zaposlenih pri tem časniku, ki velja za enega glavnih kritikov oblasti v Kremlju.

Zaradi odkrivanja korupcije in drugih zgodb, ki razkrivajo nečednosti visokih nosilcev oblasti v Rusiji, so novinarji Nove Gazete pod hudim pritiskom in tarča napadov. Od leta 2000 so bili ubiti že štirje novinarji tega časnika, med njimi tudi Ana Politkovska, ki so jo zaradi razkrivanja ruskih vojnih zločinov v Čečeniji leta 2006 ubili v njenem bloku.