Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija zaostruje spor z ZDA glede Sirije

Deli na:
Rusija zaostruje spor z ZDA glede Sirije

Foto: Arhiv Reporterja

Rusko zunanje ministrstvo je danes obtožilo ZDA, da so s sobotnimi letalskimi napadi na vzhodu Sirije, v katerem so bile žrtve sirski vojaki, pomagale teroristom. Dejanja pilotov koalicije pod vodstvom ZDA so "na meji med zločinsko nemarnostjo in neposrednim popuščanjem teroristom Islamske države", je ocenilo.

"Moskva je zelo zaskrbljena nad tem, kar se je zgodilo. Pozivamo ameriške partnerje, naj temeljito preiščejo zadevo in sprejmejo ukrepe, da se kaj takšnega ne bi več ponovilo," so po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočili z ministrstva.

Rusko zunanje ministrstvo je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa danes tudi ponovno pozvalo ZDA, naj izkoristijo svoj vpliv na uporniške skupine v Siriji in jih prisilijo v spoštovanje dogovorjene prekinitve ognja. Ruske oblasti namreč vztrajajo, da sirski uporniki ne spoštujejo dogovora.

V sobotnih letalskih napadih v sirski vzhodni provinci Deir al Zour je po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo 90 vojakov režima sirskega predsednika Bašarja al Asada. Po navedbah ameriških oblasti so bili piloti mednarodne koalicije prepričani, da bombardirajo položaje pripadnikov Islamske države.

Po napadih je Rusija, ki velja za zaveznico al Asada, sklicala izredno zasedanje Varnostnega sveta ZN o Siriji, a ga je ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin v soboto zvečer zapustil, ker mu je veleposlanica ZDA Samantha Power dejala, da gre pri seji le za šopirjenje.

Zaradi bombardiranja Asadovih sil je pod vprašajem premirje, o katerem sta se pretekli teden dogovorila državni sekretar ZDA John Kerry in ruski zunanji minister Sergej Lavrov.