boštjan-močnik 2 Svet24.si

Brigadir Boštjan Močnik: »Kdo pa bo pomagal, ko...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

maribor af Ekipa24.si

Sol na ljubljanske rane! Ste videli, kaj so ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Je Pečnik načrtno zapeljal ...

luka doncic dallas pm Ekipa24.si

Kar je 'pretepeni' in poškodovani Dončić ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija zanika, da bi Trumpu pomagala do zmage

Deli na:
Rusija zanika, da bi Trumpu pomagala do zmage

Foto: Reuters

Moskva je trditve obveščevalcev ameriške Cia, da je Rusija pomagala izvoliti republikanca Donalda Trumpa za ameriškega predsednika, označila za neutemeljene,

"Nobena od teh popolnoma neutemeljenih obtožb ni podprta s kakršnokoli informacijo, kaj šele z dokazi. Vse to spominja na neutemeljene in neprofesionalne obtožbe, ki nimajo ničesar z realnostjo," je v odzivu na ugotovitve, o katerih sta v soboto poročala časopisa New York Times in Washington Post, povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitri Peskov.

Te informacije so bile objavljene dan potem, ko je predsednik ZDA Barack Obama naročil obveščevalnim agencijam, naj raziščejo navedbe o ruskem vpletanju v predsedniške volitve.

Te so že pred volitvami javno ocenile, da so ruski hekerji vdirali v računalnike obeh političnih strank in z informacijami oskrbovale spletno stran WikiLeaks. Vendar pa, kot je poročal New York Times, to velja le za ukradene informacije od demokratov, medtem ko so republikanske nerodnosti ostale skrite.

Agenti Cie so po navedbah obeh časopisov prepričani, da je šlo za delovanje po naročilu ruskega državnega vrha z namenom, da na volitvah zmaga Trump. Druge agencije o tem še niso povsem prepričane, več pa bo znanega, ko bodo po nalogu Obame pripravile in podale poročilo.

Trump je sicer že med kampanjo odločno branil Rusijo in predsednika Vladimirja Putina pred obtožbami o vdiranju v računalnike in objavah demokratskih nerodnosti, ko je govoril, da bi informacije lahko kradla tudi Kitajska ali kakšen debeluh iz svoje postelje v New Jerseyju. Zadnje ugotovitve pa je označil za smešne.