Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija lovi še preostale članice Pussy Riot

Deli na:
Rusija lovi še preostale članice Pussy Riot

Foto: Reuters

Ruski preiskovalci so danes sporočili, da so uvedli novo preiskavo proti članicam punk skupine Pussy Riot, ki so po februarskem nastopu proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu v cerkvi v Moskvi ostale na svobodi. Na protestnem nastopu je sodelovalo pet članic Pussy Riot, tri med njimi pa so v petek zaradi tega obsodili na dve leti zapora.

Na sojenju trojici je tožilstvo preostali dve sodelujoči na protestnem nastopu označilo za "neznani udeleženki". Kot je danes povedal predstavnik moskovske policije, so v zvezi s članicami zasedbe trenutno v teku iskalne operacije, podrobnosti pa ni razkril.

Pri tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ni jasno, ali je preiskava uperjena le proti omenjenima dvema članicama ali tudi drugim pripadnicam ženske zasedbe, katere članstvo se spreminja.

Pet članic zasedba je 21. februarja v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, z barvastimi kapucami čez obraz izvedlo punk molitev. V njej so Devico Marijo prosile, naj Rusijo reši Putina, in obsodile Rusko pravoslavno cerkev "poveličevanja gnilih diktatorjev". Putin se je takrat potegoval za svoj tretji predsedniški mandat, ki ga je nato tudi dobil.



Tri članice Pussy Riot - 24-letno Marijo Aljohino, 23-letno Nadeždo Tolokonikovo in 29-letno Jekaterino Samučevič - je moskovsko sodišče v petek zaradi spornega februarskega protesta spoznalo za krive huliganstva iz verskega sovraštva in jih obsodilo na dve leti zapora v delovnem taborišču.

Odločitev sodišča je tako v Rusiji kot drugod po svetu naletela na močno neodobravanje javnosti.

Obsojene članice Putina ne nameravajo prositi za pomilostitev, je danes sporočil njihov odvetnik Nikolaj Polozov. Je pa obenem napovedal, da nameravajo pritožbo na petkovo obsodbo na sodišču vložiti takoj, ko bodo prejeli kopijo razsodbe.