nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija je Ukrajino obtožila poskusa terorističnih napadov na Krimu

Deli na:
Rusija je Ukrajino obtožila poskusa terorističnih napadov na Krimu

Foto: Arhiv Reporterja

Ruska obveščevalna služba FSB je včeraj sporočila, da so v ponedeljek preprečili "teroristične napade" ukrajinske vojaške obveščevalne službe na Krimskem polotoku in odbili oborožen napad ukrajinske vojske. Ukrajina je navedbe že zanikala. Ruski predsednik Vladimir Putin je Ukrajino obtožil nasilja.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v odzivu ukrajinske oblasti obtožil, da "ne iščejo načinov za rešitev problemov preko pogajanj, temveč so se obrnile k nasilju".

"To je zelo vznemirljiva novica. Naše varnostne sile so dejansko preprečile vdor obveščevalno-sabotažne skupine ukrajinskega obrambnega ministrstva," je dejal ruskim tiskovnim agencijam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

S poskusom, da izzove konflikt, želi po njegovi oceni Kijev odvrniti pozornost javnosti. To je označil za nevarno igro in zagotovil dodatne varnostne ukrepe na Krimu ter poudaril, da ne bodo dovolili, da bi ta zadeva "kar tako šla mimo".

"Zgodaj zjutraj 8. avgusta so komandosi saboterji obveščevalne službe ukrajinskega obrambnega ministrstva dvakrat skušali vdreti na Krim ob močnem obstreljevanju z ukrajinskega ozemlja in ukrajinskih oklepnih vozil. V obstreljevanju je bil ubit ruski vojak," je pred tem sporočil FSB po poročanju ruske tiskovne agencije Tass. V noči iz sobote na nedeljo pa je med aretacijo domnevnih teroristov umrl eden od častnikov FSB.

Namen saboterjev je bil po navedbah FSB "destabilizirati družbene in politične razmere" pred septembrskimi volitvami v Rusiji in na Krimu, poroča AFP.

FSB je dodal, da so prijeli ruske in ukrajinske državljane, ki so pomagali pri pripravi terorističnih napadov. Med njimi naj bi bil po poročanju AFP tudi ruski vojaški obveščevalni častnik. V raciji v noči s sobote na nedeljo so odkrili tudi skrivališče eksploziva.

V Kijevu je navedbe FSB zanikal tiskovni predstavnik ukrajinske vojaške obveščevalne službe. Svetovalec vodstva ukrajinskih obveščevalcev Jurij Tandit pa je poudaril, da Ukrajina nima nikakršnih namenov pridobiti ozemlja nazaj s silo.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je trditve Moskve označil za nesmiselne in cinične. "Te fantazije so samo še en izgovor za vojaške grožnje proti Ukrajini," je dejal po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax.

Vodja ukrajinskega sveta za nacionalno varnost Oleksandr Turšinov je trditve označil za "histerične in laž" ter menil, da skuša Moskva na Krimu vzdrževati strah. Ukrajinsko obrambno ministrstvo pa je navedbe zavrnilo z oceno, da želi Moskva upravičiti prerazporeditve in agresivne akcije ruskih sil v regiji.

Tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi, ki ima opazovalce na meji med Krimom in Ukrajino, o incidentu ni poročala. Je pa navedla, da je bil v tem tednu na mejnem območju med Ukrajino in Krimom zaustavljen avtomobilski promet, mejni stražarji pa so bili v stanju povišane pripravljenosti.

FSB je zaradi poskusa napada uvedel dodatne varnostne ukrepe v letoviščih na Krimskem polotoku, okrepil mejni režim na meji z Ukrajino ter uvedel dodatne varnostne ukrepe za zaščito pomembnih infrastrukturnih objektov, poroča Tass.

Ukrajinski polotok Krim si je Rusija priključila leta 2014. Zaradi tega so se poslabšali odnosi Moskve z Zahodom, ki priključitve ne priznava.