Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

delavci Svet24.si

Slovenci delamo za manj, kot je evropsko ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Snowden bo ostal v Rusiji, o Chelsea Manning pa pravi: "Hvala, Obama."

Deli na:
Snowden bo ostal v Rusiji, o Chelsea Manning pa pravi: "Hvala, Obama."

Foto: Reuters

Ruske oblasti so ameriškemu žvižgaču Edwardu Snowdnu za dve leti podaljšale dovoljenje za bivanje, je danes sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Snowden živi v izgnanstvu v Rusiji že vse od leta 2013, ko so ga ZDA obtožile vohunjenja in kraje državnih skrivnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav v torek je odhajajoči ameriški predsednik Barack Obama delno pomilostil žvižgačko Wikileaksa Chelsea Manning, ki je Wikileaksu predala obsežno gradivo zaupnih diplomatskih depeš in drugih zaupnih dokumentov. Zaporno kazen ji je znižal s 35 na sedem let. Obama je v celoti pomilostil skupno 64 zapornikov, še 209 pa je znižal kazen.

Snowdna ni bilo na njegovem seznamu pomiloščenih, vendar je pozdravil Obamovo dejanje. "Naj bo rečeno tu in iskreno z dobrimi mislimi: Hvala, Obama," je tvitnil Snowden.

Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zaharova pa je danes na Facebooku zapisala, da so Snowdnu podaljšali dovoljenje za bivanje v Rusiji.

Snowden živi v izgnanstvu v Rusiji od leta 2013, kjer se je znašel, ko je več tednov preživel v tranzitnem območju na letališču Šeremetjevo v Moskvi. Sprva je dobil enoletno dovoljenje za bivanje v Rusiji, ki pa so mu ga večkrat podaljšali.

Nekdanjega sodelavca ameriške nacionalne varnostne agencije NSA ZDA obtožujejo vohunjenja in kraje državnih skrivnosti, zaradi česar mu grozi zaporna kazen do 30 let. ZDA so obtožnico proti njemu izdale leta 2013, ko so mediji objavili podrobnosti in razsežnosti prisluškovanja NSA.