državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija Hrvate opominja, koliko je Sovjetska zveza naredila zanje

Deli na:
Rusija Hrvate opominja, koliko je Sovjetska zveza naredila zanje

Foto: iStock

Ruski veleposlanik na Hrvaškem Anvar Azimov je danes poudaril, da je zaskrbljenost ruskega zunanjega ministrstva zaradi izjav hrvaškega premierja Andreja Plenkovića o Ukrajini uradno stališče Moskve.

Kot je dodal, ima osebno rad Hrvaško in jo spoštuje, a ga hkrati skrbi prihodnost hrvaško-ruskih odnosov.

Plenković je med obiskom v Kijevu prejšnji teden izjavil, da sta bili Hrvaška in Ukrajina žrtvi brutalne vojaške agresije. Ocenil je, da bi lahko bile hrvaške izkušnje z mirno reintegracijo vzhodne Slavonije koristne tudi za Ukrajino.

Urad za informiranje in medije ruskega zunanjega ministrstva je ocenil, da so Plenkovićeve izjave zaskrbljujoče. Na to je predsednik hrvaške vlade odgovoril, da gre za mnenje oddelka ruske diplomacije, ki predstavlja nižjo raven.

Azimov je v današnjem pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 poudaril, da je šlo za uradno mnenje Rusije, ki ga mora Hrvaška sprejeti. Obenem je dejal, da ne misli komentirati izjav Plenkovića, ki ga spoštuje kot velikega strokovnjaka.

"Plenković je predvsem izražal stališče EU glede Krima in vzhodne Ukrajine, a obstaja najmanj deset članic EU, ki ne izpostavljajo zasedbe Krima," je povedal Azimov.



Azimov je med drugim dejal, da je bil odpovedan novembrski hrvaško-ruski gospodarski forum, ker ruski podjetniki niso pokazali interesa, da bi prišli na Hrvaško.

"Ruski podjetniki imajo zelo radi svojo domovino. Ne soglašajo z evropskimi sankcijami proti Rusiji in ne soglašajo s Hrvaško, ko podpira sankcije," je izpostavil.

"Ni skrivnost, da se je blagovna menjava med Rusijo in Hrvaško skrčila za 50 odstotkov. To je katastrofa," je izjavil. Poudaril je, da najbolj trpijo hrvaški izvozniki in kmetje.

Spomnil je, da "do danes nihče ni vložil več v hrvaško gospodarstvo od Sovjetske zveze in Rusije. Vložili smo več kot 17 milijard evrov." Kot je dodal, si Rusija želi izhoda iz krize, v kateri so hrvaško-ruski odnosi.

Kot je ocenil, to, da Hrvaška že več kot leto dni nima veleposlanika v Moskvi, ni normalna situacija, a meni, da gre verjetno za tehnično in ne politično vprašanje. Izrazil je upanje, da bo Zagreb veleposlanika v Moskvo napotil v začetku leta 2017, ker po njegovih informacijah obstaja "resen kandidat" za ta položaj.