zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija bo kot povračilni ukrep izgnala slovenskega diplomata

Deli na:
Rusija bo kot povračilni ukrep izgnala slovenskega diplomata

Fotografija je simbolična. - Foto: Pexels/Serg Alesenko

Moskva se bo odzvala na izgon uslužbenca ruskega veleposlaništva v Sloveniji, je za rusko tiskovno agencijo RIA Novosti sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Slovensko zunanje ministrstvo je ruskega diplomata razglasilo za nezaželeno osebo in mu do prihodnjega četrtka dalo rok, da zapusti Slovenijo.

Ruski veleposlanik v Sloveniji Timur Ejvazov je bil sicer po navedbah portala 24 ur danes na pogovoru na ministrstvu v Ljubljani.

Portal 24 ur poroča, da gre za prvi javni izgon in da takšnim dejanjem običajno sledijo povračilni ukrepi. Tudi poznavalci iz diplomatskih vrst, na katere se sklicuje N1, menijo, da bo odločitev Slovenije po vsej verjetnosti sprožila povračilni ukrep ruske strani in da je torej mogoče pričakovati izgon kakšnega slovenskega diplomata iz Moskve. Tam ima Slovenija veleposlaništvo, ki ga vodi veleposlanica Darja Bavdaž Kuret.

Kot je slovensko zunanje ministrstvo danes obvestilo rusko veleposlaništvo, je ruskega diplomata, ki je opravljal aktivnosti, neskladne z njegovim diplomatskim statusom, razglasilo za nezaželeno osebo skladno z 9. členom dunajske konvencije o diplomatskih odnosih.

Po poročanju spletnega portala Siol, ki se sklicuje na neuradne vire, gre za podpolkovnika Sergeja Lemeševa, ki na veleposlaništvu opravlja funkcijo namestnika vojaškega atašeja. Razloga za izgon ruskega diplomata v vladnih vrstah ne razkrivajo, saj naj bi šlo za tajne podatke, poroča spletni portal N1.



Številne evropske države so od začetka ruske invazije v Ukrajini februarja 2022 diplomatske predstavnike Moskve razglasile za nezaželene ali pa so zahtevale zmanjšanje ruskih diplomatskih misij.

Slovenija je v začetku aprila 2022 tako zahtevala zmanjšanje števila osebja na ruskem veleposlaništvu v Ljubljani na raven slovenskega v Moskvi. S tem se je število osebja na ruskem veleposlaništvu zmanjšalo za 33 oseb, z 41 na vsega osem. Zunanje ministrstvo je takrat na pogovor poklicalo tudi veleposlanika Ejvazova in mu izrazilo najostrejši protest ob pobojih ukrajinskih civilistov v Buči in drugih mestih.

Rusija je na to potezo odgovorila z zahtevo po zmanjšanju števila osebja na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi.

9. člen dunajske konvencije navaja, da lahko država sprejemnica kadar koli, ne da bi morala pojasniti svojo odločitev, obvesti državo pošiljateljico, da je kateri koli član diplomatskega osebja persona non grata. Če država pošiljateljica noče izpolniti svojih obveznosti ali jih ne izpolni v razumnem roku, lahko država sprejemnica odkloni priznavanje te osebe za člana diplomatskega predstavništva.