zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija bi Savčenkovo lahko zamenjala za v Ukrajini zaprta ruska vojaka

Deli na:
Rusija bi Savčenkovo lahko zamenjala za v Ukrajini zaprta ruska vojaka

Foto: Arhiv Reporterja

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je včeraj zatrdil, da se z Rusijo dogovarjajo o okvirnem načrtu za izpustitev ukrajinske vojaške pilotke Nadje Savčenko, najslavnejše zapornice ukrajinske krize, iz ruskega zapora. K temu je prispevala ponedeljkova obsodba dveh ruskih vojakov v Ukrajini, kar bi lahko odprlo pot do izmenjave zapornikov.

Porošenko je včeraj dejal, da se je za načrt o izpustitvi pilotke v ponedeljek dogovoril z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v telefonskem pogovoru. "Zdi se mi, da sva se uspela dogovoriti o določenem načrtu za Nadjino osvoboditev," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal Porošenko, ki pa ni razkril podrobnosti načrta.

Je pa dodal, da je dogovor spodbudila ponedeljkova obsodba ruskih vojakov Aleksandra Aleksandrova in Jevgenija Jerofejeva na 14 let zapora zaradi bojevanja na strani proruskih separatistov na vzhodu Ukrajine. Porošenko je sicer že ponudil možnost izmenjave ruskih vojakov s Savčenkovo. "Ta sodba odpira določene možnosti za začetek procesa izmenjave," je še dejal Porošenko.

Iz Kremlja so v ponedeljek zvečer sporočili le, da sta se Putin in Porošenko pogovarjala o Savčenkovi in omenjenih ruskih vojakih.

Sodišče v Kijevu je Aleksandrova in Jerofejeva obsodilo zaradi nezakonitega prečkanja rusko-ukrajinske meje in sodelovanja v terorističnem napadu na ukrajinske vojaške sile. Ukrajinske oblasti trdijo, da sta bila ruska vojaka, ki sta sodelovala v vojaški operaciji. A rusko obrambno ministrstvo je poudarjalo, da sta nekdanja vojaka, ki sta vojsko zapustila, preden sta vstopila v Ukrajino.

Savčenkovo so v Rusiji prejšnji mesec na 22 let zapora obsodili zaradi umora dveh ruskih novinarjev na vzhodu Ukrajine leta 2014. Rusija je Savčenkovo priprla sredi leta 2014, potem ko so jo Rusom izročili proruski uporniki, ki so jo zajeli na vzhodu Ukrajine.

6. aprila je Savčenkova zaradi obsodbe začela gladovno stavkati. Porošenko pa je včeraj sporočil, da je pilotka pristala na končanje gladovne stavke. Ukrajinski predsednik se je s Savčenkovo pogovarjal po telefonu, iz njegovega urada pa so sporočili, da bo začasno prekinila stavko.