Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusi pomagajo iskati pogrešano argentinsko podmornico

Deli na:
Rusi pomagajo iskati pogrešano argentinsko podmornico

Pogrešana podmornica ARA San Juan - Foto: Profimedia

Argentina je v sredo sprejela pomoč Rusije pri iskanju pogrešane argentinske podmornice s 44 ljudmi na krovu.

V iskalni akciji sedaj sodeluje že več kot 10 držav, med drugim ZDA in Francija. Iz argentinske mornarice so medtem sporočili, da preiskujejo glasen zvok, ki so ga zaznali nekaj ur po izginotju podmornice, poroča britanski BBC.

Argentinski predsednik Mauricio Macri je v sredo dejal, da ga je po telefonu poklical ruski predsednik Vladimir Putin, ki mu je ponudil pomoč. Rusija bo na pomoč poslala raziskovalno ladjo in posadko, ki že ima izkušnje s podobnimi operacijami.

Tiskovni predstavnik argentinske mornarice Enrique Balbi je medtem opozoril, da se iskalna akcija približuje "kritični fazi", saj se bojijo, da posadki na krovu podmornice primanjkuje kisika.


Kasneje je argentinskim novinarjem dejal, da mornarica preiskuje poročila o glasnem zvoku, ki so ga zaznali na območju nekaj ur po izginotju podmornice. Zvok je opisal kot "hidro-akustično anomalijo", ni pa želel potrditi, ali je bila to eksplozija.

Pogrešana argentinska podmornica se je zadnjič oglasila prejšnjo sredo in sporočila tehnično okvaro. Plovila, ki iščejo podmornico v južnem Pacifiku, so v ponedeljek na svojih sonarjih zaznala signale, za katere so sprva domnevali, da bi lahko prihajali z izginule podmornice. Signale so zaznali okoli 360 kilometrov od obale, na območju s povprečno globino okoli 200 metrov ter na predvideni poti podmornice.

Pogrešana dizelska podmornica ARA San Juan je bila na rutinski poti iz mornariškega oporišča Ushuaia na skrajnem jugu Argentine v Mar del Plato. Izginila je okoli 430 kilometrov vzhodno od argentinske obale. Išče jo mednarodna ekipa, v kateri sodelujejo tudi Američani, Nemci, Brazilci, Britanci, Čilenci in Urugvajci.

Podmornica je bila izdelana leta 1983 v Nemčiji. Dolga je 66 metrov, doseže hitrost do 45 kilometrov na uro, njen doseg pa je 22.224 kilometrov.