sveča Svet24.si

V hudi nesreči pri Jesenicah umrl 25-letni voznik

motorist, bruselj, sredinec Svet24.si

Ujeli predrznega fantoma, ki je policistom vestno ...

1711376183-dsc0361-01-1711376151675 Necenzurirano

Direktorju bolnice so morali podrejeni delati ...

jankovic praznik ljubljane Reporter.si

Poglejte, kdo vse se je prišel poklonit ...

rogaska Ekipa24.si

Sporno poslovanje slovenskega prvoligaša pod ...

Jerneja in Marko, Poroka na prvi pogled Njena.si

Je strast med Markom in Jernejo ugasnila?

doncic tiskovna Ekipa24.si

Kaj?!? Med Dončićevo tiskovko zvoki iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rudy Giuliani ne računa več na ministrski položaj

Deli na:
Rudy Giuliani ne računa več na ministrski položaj

Foto: Getty Images

Nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani, ki je bil v igri za številne položaje v prihodnji administraciji novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa, se je v petek sam umaknil iz obravnave in obljubil, da bo Trumpu še naprej pomagal iz zasebnega sektorja.

Giulianijeva odločitev je majhno presenečenje, saj je Trumpa podpiral skozi vso kampanjo, na konvenciji republikanske stranke v Clevelandu je imel ognjeviti govor proti demokratom in njihovi kandidatki Hillary Clinton, po Trumpovi zmagi pa se je omenjal kot kandidat za položaje ministra za pravosodje, domovinsko varnost in državnega sekretarja.

Trump je prva dva položaja zapolnil, vmes pa so prišle na dan informacije, da je Giuliani mogoče globlje vpleten v sporne posle s tujimi vladami, kot je bila Clintonova, ki jo je zaradi tega ostro napadal.

Novoizvoljeni podpredsednik ZDA Mike Pence je Trumpa prepričeval, da si za državnega sekretarja izbere Mitta Romneyja, ne glede na hudo kri v času kampanje, Trump pa je vmes opravil pogovore še s številnimi drugimi možnimi kandidati in Giuliani je ostal na suhem.

Ob najavi Giulianijevega domnevnega "samoumika" iz obravnave je Trump dejal, da je nekdanji župan New Yorka izjemno nadarjena in domoljubna oseba, ki ji bo vedno hvaležen za predanost kampanji in izjemno modre nasvete. Še naprej ostajata prijatelja in Giuliani bo še naprej dajal nasvete, ko jih bo Trump potreboval. Mogoče ga bo v administracijo imenoval kdaj kasneje.

Bodoči šef kabineta Bele hiše Reince Priebus je ob tem dodal, da so nekdanjega predsedniškega kandidata Giulianija preverili za vse možne konflikte interesov in jih menda niso našli.

"Kampanji sem se pridružil, ker imam rad našo državo in glede na to, da ga kot prijatelja poznam 28 let, nisem nikoli dvomil, da bo odličen predsednik. Ne gre zame. Gre za to, kar je najbolje za državo in novo vlado," je sporočil Giuliani in napovedal, da bo ostal pri svoji pravniški in svetovalni firmi.