GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Romney in Obama nastopila na Clintonovi pobudi

Deli na:
Romney in Obama nastopila na Clintonovi pobudi

Foto: Reuters

Republikanski predsedniški kandidat Mitt Romney je bil včeraj pred govorom na zasedanju globalne pobude Billa Clintona deležen nekaj lepih besed nekdanjega predsednika ZDA in se je pošalil, da čaka le še na rast priljubljenosti v anketah. Za Romneyjem je na pobudi nastopil tudi predsednik Barack Obama.

Romney je dejal, da če so se česa naučili pred letošnjimi predsedniškimi volitvami, je to, da lahko nekaj besed Billa Clintona človeku zelo koristi. "Sedaj čakam le še na dvig priljubljenosti v anketah," je dodal. Clinton je imel odmeven govor na nacionalni konvenciji demokratske stranke v začetku meseca v Charlottu, v katerem je podrobno kritiziral politiko Romneyja in republikancev.

Romney se je v svojem govoru osredotočil na vzpodbujanje svobodnega podjetništva po svetu kot najboljšo pot do razvoja. Poudaril je, da bi lahko ameriško pomoč tujini veliko koristneje porabili, če bi jo osredotočili na vzpodbujanje dela in reform. V primeru izvolitve za predsednika ZDA pa namerava ustanoviti "pakt za blaginjo", ki bo nagrajeval svobodno tržno gospodarstvo. Prav tako se bo pogajal o novih trgovinskih sporazumih na tej osnovi.

Obame ni neposredno kritiziral, dejal je le, da se mu včasih zdi, da so izpostavljeni na milost dogodkom, namesto da bi jih oblikovali. S tem je mislil na zadnje nemire v islamskem svetu, o čemer je včeraj pred Generalno skupščino ZN govoril tudi Obama.

Romney je nato kampanjo nadaljeval v zvezni državi Ohio, medtem ko je Obama po Generalni skupščini na Clintonovi pobudi govoril o trgovini z ljudmi in izkoriščanju, kar je označil za sodobno suženjstvo.


Obama je žrtvam sodobnega suženjstva sporočil, da jih vidijo, slišijo in da si bodo še naprej prizadevali za njihovo dostojanstvo. "Moški, ki dela za malo ali nič denarja in je pretepen, če želi uiti, je suženj. Ženska, ki je priklenjena za šivalni stroj, ali dekle, ki jo je lačna družina prodala v javno hišo, kjer jo posiljujejo in pretepajo, je sužnja," je dejal Obama in zatrdil, da za kaj takega ne sme biti prostora v civiliziranem svetu.

Vendar je na svetu vsako leto 20 milijonov novih žrtev trgovine z ljudmi in suženjstva, zato so potrebni ukrepi. Bela hiša je sporočila, da so med drugim namenili več časa in sredstev za urjenje tožilcev, policistov in sodnikov. Prav tako za širitev pomoči žrtvam, med katerimi jih je bilo nekaj v občinstvu in Obama jih je izpostavil in jim izrekel priznanje za pogum.

Obama je izdal tudi izvršni ukaz, ki vsem podjetjem, ki sodelujejo z ameriško vlado, nalaga, da izdelajo načrte in zagotovijo, da nikjer doma ali po svetu ne izkoriščajo suženjske delovne sile. "Denar davkoplačevalcev ne sme biti nikoli namenjen za podpiranje trgovine z ljudmi in suženjstva," je zagotovil Obama in se po nastopu vrnil v Washington.

Clintonova pobuda, s katero je začel leta 2005, povezuje civilno družbo, gospodarstvo in politiko pri iskanju rešitev za izboljšanje življenja na svetu. Doslej se je nabralo že za 69 milijard dolarjev raznih zavez, ki se morajo uresničiti, če ne tisti, ki so dajali prazne obljube, več niso povabljeni na zasedanje pobude.

Med govorniki so letos državna sekretarka ZDA Hillary Clinton, jordanska kraljica Rania, predsednik Egipta Mohamed Morsi, predsednik Libije Mohamed Magarief, glavni izvršni direktor banke Barclays Antony Jenkins in številni drugi. Med drugim bodo pod splošnim geslom "Oblikovanje za učinek" govorili o varni energiji, trajnostnem turizmu, promociji žensk v vladanju, varnosti hrane in drugih temah.