zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rokavica Trumpu? Kitajska zajela ameriško podmornico brez posadke

Deli na:
Rokavica Trumpu? Kitajska zajela ameriško podmornico brez posadke

Foto: CSIS/AMTI

Kitajska je v mednarodnih vodah Južnokitajskega morja zajela ameriško podmornico brez posadke.

Kitajska je v Južnokitajskem morju zasegla ameriško podvodno sondo, je danes sporočil predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva. Kot je dodal, so Kitajci plovilo zasegli v mednarodnih vodah približno 50 milj od zaliva Subic na zahodni obali filipinskega otoka Luzon.

Sonda je izvajala meritve slanosti in temperature, s pomočjo katerih kartirajo podmorske kanale, je pojasnil predstavnik ZDA. Dodal je, da je sonda v lasti ameriške mornarice, a jo upravljajo civilisti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Incident se je zgodil ob stopnjevanju napetosti v Južnokitajskem morju, ki si ga Kitajska lasti skoraj v celoti. Dele morja, po katerem potekajo pomembne mednarodne trgovske poti, si lastijo tudi Filipini, Brunej, Malezija, Vietnam in Tajvan. Za nameček je novoizvoljeni ameriški predsednik Donald Trump s telefonskim klicem tajvanski predsednici razjezil Peking, ki ima Tajvan za sestavni del Kitajske. Trump tudi napoveduje, da je po prihodu v Belo hišo pripravljen na trgovinsko vojno s Kitajsko.

Novi satelitski posnetki, ki jih je v sredo objavil ameriški think tank AMTI (foto), so razkrili, da Kitajska na sedmih otokih na otočju Spratly namestila velike protiletalske topove in druge oborožitvene sisteme.