Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republikansko konvencijo odprli in zaradi tropskega neurja prekinili

Deli na:
Republikansko konvencijo odprli in zaradi tropskega neurja prekinili

Foto: Reuters

Ameriška republikanska stranka je včeraj v Tampi na Floridi uradno odprla svojo nacionalno konvencijo, zaradi tropske nevihte Isaac pa jo je po krajši uvodni slovesnosti takoj prekinila, poročajo tuje tiskovne agencije. Konvencijo bo nadaljevala danes, ko bo Mitt Romney dobil delegatske glasove za potrditev predsedniške kandidature.

"Moj privilegij je, da odprem nacionalno konvencijo republikancev 2012," je poudaril vodja stranke Reince Priebus. Ob tem je zagnal dva ogromna števca, ki naj bi prikazovala trenuten javni dolg ZDA. Ta se je glede na števca zgolj v nekaj minutah, kolikor je trajala otvoritvena slovesnost, povečal za okoli 13 milijonov dolarjev (10,4 milijona evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Isaac naj bi se po prvotnih napovedih okrepil v orkan in prizadel tudi Tampo, zato so se organizatorji konvencije odločili za spremembo urnika. Tropska nevihta se doslej sicer ni okrepila, poleg tega pa je nekoliko spremenila smer in se pomika zahodneje od prvotno predvidene poti, tako da vse kaže, da bo Tampi prizanesla.

Isaac naj bi tako obalo ZDA preko Mehiškega zaliva dosegel v bližini New Orleansa, ki ga je pred sedmimi leti opustošil orkan Katrina, ki je zahteval 1800 smrtnih žrtev.

Kljub Isaacu pa bo sporočilo republikanske konvencije ostalo enako: Vsi Američani zaslužijo boljšo prihodnost, sedanji predsednik pa ni držal obljub, ki jih je dal leta 2008, je za televizijo NBC dejal Priebus. Je pa dodal, da bodo "vsekakor molili tudi za vse, ki bodo na poti tropske nevihte", poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Na konvenciji z naslovom "Boljša prihodnost" se je v Tampi zbralo več kot 2200 delegatov, ki so jih kandidati osvajali v času strankarskih volitev in zborovanj, njihovi namestniki ter več sto politikov in strankarskih veljakov.



Zaradi spremenjenega urnika bodo delegati iz zveznih držav in ozemelj Romneyju in njegovemu podpredsedniškemu kandidatu Paulu Ryanu iz Wisconsina glasove oddali danes. Takrat bo potrjena tudi strankarska politična platforma za naslednja štiri leta, zvečer v času televizijskih prenosov pa bosta govorila med drugimi soproga nekdanjega guvernerja Massachusettsa Ann Romney in glavni govornik konvencije guverner New Jerseyja Chris Christie.

Govorniki, ki so bili napovedani za včeraj, med njimi bogataš Donald Trump, ne bodo nastopili. Paul Ryan bo imel svoj govor v sredo, Romney pa ob koncu konvencije v četrtek.

Pred začetkom konvencije se je navkljub slabšemu vremenu danes v Tampi zbralo okoli 200 protestnikov, ki so obsodili gospodarsko in socialno politiko republikancev. Za varnost je na ulicah Tampe skrbelo na stotine policistov, demonstranti pa so se lahko gibali le po točno določenih ulicah in območjih vsaj nekaj ulic stran od prizorišča republikanske konvencije.

Politično zborovanje republikancev spremlja okrog 15.000 akreditiranih novinarjev iz vsega sveta, prišli pa so tudi protestniki, za katere skrbi najmanj 4000 policistov, zveznih agentov in agentov tajne službe.

Demokrati bodo imeli svojo konvencijo za potrditev predsedniškega kandidata Baracka Obame od 3. do 6. septembra v Charlotteu v Severni Karolini.