mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republikanski kongresnik, ki je napadel novinarja, obsojen na delo in terapijo

Deli na:
Republikanski kongresnik, ki je napadel novinarja, obsojen na delo in terapijo

Foto: Reuters

Sodišče v Montani je republikanskega kongresnika Grega Gianforteja obsodilo na 40 ur družbeno-koristnega dela, 20 ur terapije proti jezi in 385 dolarjev kazni.

Gianforte je priznal krivdo za napad na novinarja Guardiana, ki ga je povprašal za mnenje o republikanski zdravstveni reformi.

Gianforte je novinarja Bena Jacobsa nadrl in podrl na tla na dan pred posebnimi volitvami za edini sedež Montane v predstavniškem domu kongresa 25. maja. Kljub nasilju ali zaradi njega je Gianforte zmagal na volitvah.

Na posebnih volitvah za dokončanje dveletnega mandata Ryana Zinkeja, ki ga je Donald Trump postavil za notranjega ministra, je Gianforte premagal demokrata Roba Quista za šest odstotkov glasov.

Dan pred volitvami ga je Jacobs vprašal, kaj meni o republikanski zdravstveni reformi, Gianforte pa je odgovoril s fizičnim nasiljem.

Najvišja kazen za to dejanje je v Montani pol leta zapora in 500 dolarjev kazni. Gianfortejeva kampanje je najprej poskušala z lažmi in je novinarja obtožila nasilnega obnašanja, vendar je imel Jacobs vklopljeno snemalno napravo.

Gianforte se je nato opravičil in z novinarjem dosegla tudi civilno poravnavo. Jacobs ne bo tožil, Gianforte pa mora poleg opravičila nakazati 50.000 dolarjev Odboru za zaščito novinarjev.