stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republikanci: Zmaga Clintonove bi bila za Ameriko katastrofalna

Deli na:
Republikanci: Zmaga Clintonove bi bila za Ameriko katastrofalna

Foto: Fox News

Enajsto soočenje republikanskih predsedniških kandidatov v Detroitu v četrtek zvečer ni razočaralo tistih, ki so pričakovali ostre prepire, skakanje v besedo, kričanje drug čez drugega in žalitve. Donald Trump, ki je celo namignil, da ima velik spolni organ, je napadal Marca Rubia, ta pa skupaj s Tedom Cruzom Trumpa.

"Ljudje mi pravijo, da sem edina odrasla oseba na odru," je povedal guverner Ohia John Kasich, ki je edini ostal zunaj spopada med newyorškim milijarderjem ter zveznima senatorjema iz Floride in Teksasa.

Prvo vprašanje, ki je doletelo Trumpa, je bilo glede govora nekdanjega predsedniškega kandidata Mitta Romneyja, ki je republikance posvaril pred "prevarantom", podobno kot to počne Rubio. Trump je Romneyja označil za poraženca, ki ga je pred leti prosil za podporo, jo dobil in jo potem zapravil proti Baracku Obami.

Najostrejši spopad je potekal med Trumpom in Rubiom, pri čemer je Trump z nasmehom zavrnil senatorjeve kritike, da ima majhne roke in sklepal, da Rubio s tem misli, da ima majhnega še kaj drugega.

"Zagotavljam vam, da tam ni nobenega problema," je dejal Trump, ki je s tem spet povzročil zgražanje komentatorjev, ki pravijo, da zaradi tega njihovi otroci ne smejo spremljati republikanskih predsedniških soočenj.

Trump je Rubia imenoval "mali Marco", Teda Cruza pa "lažnivi Ted". Senator iz Teksasa je skušal prekiniti Trumpovo skakanje v besedo s priporočilom, naj globoko diha in šteje do deset. Rubio je vskočil s predlogom, da bi nekaj povedal, ko ta dva nehata z jogo, Cruz pa je izrazil upanje, da joge na odru ne bo.

"Zakaj pa ne, saj pravi, da je zelo fleksibilen," je navrgel Rubio, potem ko so voditelji televizije Fox Trumpa pripravili do priznanja, da je doslej večkrat spremenil mnenja in stališča o številnih vprašanjih.

To, kar je bila v preteklih ameriških predsedniških tekmah nekoč huda pomanjkljivost, je Trump spremenil v vrlino, ko je s pogledom na zmago in splošne volitve proti demokratki Hillary Clinton dejal, da se je treba pogajati in prilagajati s časom.

Cruz je zagotovil, da se ne bo nikoli pogajal okrog verskih svoboščin in pravice do orožja, Rubio pa je v enem redkih trenutkov premirja napadel demokrate, ki politizirajo zastrupitev otrok z vodo v Flintu v državi Michigan.

Voditeljica Megyn Kelly, ki jo je Trump zaradi ostrih vprašanj na prvem soočenju avgusta lani potem hudo zmerjal, mu je tokrat nastavila najmanj eno past ter ga popravila, ko je ponavljal, da je bilo z njegovo univerzo vse v najboljšem redu.

Pred soočenjem je newyorško prizivno sodišče odločilo, da se lahko skupinska tožba nekdanjih študentov nadaljuje z besedami, da so bili žrtve prevaranta, podobnega Bernardu Madoffu. Trump je vztrajal, da je tožba brezpredmetna, da je bilo 98 odstotkov študentov zadovoljnih, obenem pa priznal, da je številnim, ki so to zahtevali dovolj zgodaj, vrnil denar.

Rubio ga obtožuje, da je ljudem, ki so upali, da jih bo naučil obogateti, izmamil tisoče dolarjev za informacije, ki so jih lahko sami našli na internetu. Trump je trdil, da je dal urad za varstvo potrošnikov univerzi odlično oceno, Kellyjeva pa ga je popravila, da to ni res, ker je bila ocena minus nezadostna.

Kellyjeva je Trumpu skušala izkopati jamo z vprašanjem okrog njegovega pogovora z uredniškim odborom New York Timesa. Takrat naj bi povedal, da z izgonom milijonov nezakonitih priseljencev ne misli resno, vendar je bil pogovor "off the record" in Trump, ki več mesecev ne dela drugega kot napada medije na čelu z New York Timesom, se je postavil v vlogo branitelja pravice novinarjev do zasebnega pogovora.

Rubio in predvsem Cruz sta ga do konca soočenja zbadala, naj "objavi trakove", Rubio ga je obdeloval zaradi Trumpovih oblačil, ki jih proizvajajo na Kitajskem in v Mehiki, med drugim slavne bejzbolske kape, na katerih je slogan "naredimo Ameriko spet veliko".

Cruz je privlekel na dan čeke za predsedniško kampanjo Clintonove leta 2008, ki jih je spisal Trump, ter čeke, ki jih je dajal za kampanje drugih demokratskih kandidatov. Trumpovi politični nasprotniki so dobili veliko materiala za negativne oglase, med drugim njegove besede: "Podpiral sem Hillary Clinton".

Kot vedno Trump tudi tokrat ni šel v vsebino političnih ukrepov, ki jih obljublja. Ko so ga opozorili, da vojaški častniki pravijo, da ne bodo ubogali ukazov o mučenju terorističnih osumljencev in pobijanju njihovih družin, je zagotovil, da bo njega vsak ubogal, ker je vodja.

Vsak kandidat posebej se je hvalil s tisto anketo, ki mu je kazala največ podpore oziroma največ možnosti za zmago proti Clintonovi. Njenega nasprotnika Bernarda Sandersa je omenil le Rubio in to samo enkrat, ko ga je označil za socialista, ki ga Amerika noče, ko je odgovarjal na vprašanje o tem, ali bo podprl Trumpa, če bo ta osvojil nominacijo.

Po treh urah obmetavanja z žalitvami je vsak od četverice zagotovil, da bo podprl kogarkoli, ki bo osvojil republikansko nominacijo, ker bi bila socialist ali Clintonova za Ameriko katastrofalna.

Za republikansko stranko je paradoksalno sedaj edino upanje na zmago novembra Trump, čeprav je elita prepričana, da je ne more premagati in išče načine, da ga onemogoči. Trump lahko izgubi nominacijo le na konvenciji, kar pomeni njegov odhod in s tem tudi odhod milijonov njegovih volivcev, to pa pomeni zmago demokrata.

Doslej si je z desetimi zmagami nabral 329 delegatov, Cruz 231, Rubio 110 in Kasich 25. Za zmago jih je potrebnih 1237, vse pa bo bolj ali manj jasno po 15. marcu, ko bodo volitve med drugim v Ohiu in Floridi. Če Kasich in Rubio izgubita svoji državi, zanju ne bo več kredibilne poti naprej.