nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Republikanci Obami že dali vedeti, da ne bodo podprli njegovega zadnjega proračuna

Deli na:
Republikanci Obami že dali vedeti, da ne bodo podprli njegovega zadnjega proračuna

Foto: Getty Images

Bela hiša je včeraj objavila 4100 milijard dolarjev težak proračunski predlog za proračunsko leto 2017, ki se začne 1. oktobra letos. Iz kongresa je že prišlo jasno zagotovilo republikancev, da tak "progresiven priročnik porabe na račun davkoplačevalcev" nima nobene možnosti za potrditev.

Nekatere dele predloga pa bodo republikanci vendarle potrdili in jih, še posebej ko gre za obrambne izdatke, skušali še okrepiti. Pentagon sicer prosi za 583 milijard dolarjev, od česar naj bi jih šlo 524 za redno porabo, ostalo pa za razne vojne po svetu, v katere so trenutno vpletene ZDA.

Obama želi med drugim močno povečati porabo za zoperstavljanje ruski agresiji. "V odgovor na naraščajoče poskuse Rusije, da omeji politične izbire sosednjih držav, predlog proračuna vsebuje 4,3 milijarde dolarjev za politično, gospodarsko in vojaško pomoč zaveznikom in partnerjem zveze Nato," piše v predlogu.

S tem denarjem bodo krepili obrambo, vladavino prava, dobro vladanje, evropsko integracijo, trgovino, energetsko varnost in boj proti korupciji predvsem v Ukrajini, Gruziji in Moldaviji. Največji del vsote, kar 3,4 milijarde dolarjev, bo predvidoma dobil Pentagon za tako imenovano Pobudo zagotovil Evropi (ERI). To je štirikrat več kot v letošnjem proračunu. Pentagon bo s tem ohranjal ameriško vojaško prisotnost v Evropi ter gradil kapacitete zaveznikov in partnerjev.

Obamov osmi in tudi zadnji proračunski predlog je nemudoma zanetil ogenj v kongresu. Predsednik predstavniškega doma kongresa, republikanec Paul Ryan iz Wisconsina je že napovedal, da naj Obama kar pozabi na svoj predlog, saj bodo republikanci podali svojega.

Obama med drugim predlaga povišanje davkov za skupaj 2600 milijard dolarjev v naslednjih desetih letih. V predlogu proračuna za letošnje leto je poskusil s 1400 milijardami, a že iz tega ni bilo nič. Ryan je posebej izpostavil predlog davka v višini deset dolarjev na sod nafte, s katerim bi v desetih letih proračunu zagotovili 319 milijard dolarjev, ki bi jih nato porabili za okolju prijaznejše vire energije.

Obamov predlog sicer predvideva 9800 milijard dolarjev primanjkljaja v desetih letih, za letos pa napoveduje 2,6-odstotno gospodarsko rast.

Gre za ogromen dokument, za katerega se tudi Bela hiša zaveda, da ne bo potrjen, a predstavlja opis prioritet demokratskega predsednika in lahko kot tak tudi pomaga k izvolitvi njegovega demokratskega naslednika ali naslednice.

Velika večina denarja je potrebna za ohranitev zveznega pokojninskega sistema in programov zveznega zdravstvenega zavarovanja za starejše in revne, v reformo katerih se zaenkrat ne upajo spustiti ne demokrati in ne republikanci. Kar ostane, si na pol razdelijo Pentagon in vsi ostali civilni zvezni programi.