sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

nika vodan af Ekipa24.si

Uau! Bi jih prepoznali? Slovenske junakinje zime ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Renzi posvaril Merklovo: Če se Evropa odpove schengnu, se odpove sami sebi

Deli na:
Renzi posvaril Merklovo: Če se Evropa odpove schengnu, se odpove sami sebi

Foto: Getty Images

Italijanski premier Matteo Ranzi je po včerajšnjem srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel v Berlinu opozoril na zapiranje notranjih meja v Evropski uniji. Dejal je tudi, da Italija do četrtka pričakuje dodatna pojasnila glede evropske pomoči Turčiji.

"Če se Evropa odpove schengnu, se s tem odpove tudi sami sebi," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal predsednik italijanske vlade.

Glede nemške odprte priseljenske politike je Renzi zagotovil, da Italija počne vse, da bi zagotovila varnost. Ob tem je poudaril, da je njegova država registrirala vse begunce, pri čemer so začeli z odvzemanjem prstnih odtisov, prebežnike pa tudi fotografirajo.

Z Merklovo sta govorila tudi o pomoči Turčiji, ki ji je EU obljubila tri milijarde evrov. "Nobenega dvoma ni, da ne bomo držali naše obljube, a ob tem pričakujemo še določene odgovore na vprašanja, ki se tičejo predvsem nekaterih podrobnosti," je še dejal Renzi. Dodatna pojasnila pričakuje do četrtka.

Nemška kanclerka in italijanski premier sta se zavzela tudi za tesnejše sodelovanje v boju proti tihotapskim združbam. Med drugim načrtujeta vzpostavitev skupne misije za usposabljanje libijskih varnostnih sil v Tuniziji, je dejala Merklova. "Boriti se moramo proti nezakonitosti in jo spremeniti v zakonitost," je še poudarila.

Merklova je podprla tudi Renzijevo uspešno reformo na področju trga dela in dejala, da želita državi sodelovati tudi na tem področju.