Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Renzi in Berlusconi sanjata o premierskem stolčku

Deli na:
Renzi in Berlusconi sanjata o premierskem stolčku

Foto: Getty Images

Nekdanja italijanska premierja Matteo Renzi in Silvio Berlusconi se želita na prihodnjih volitvah znova potegovati za vodenje vlade.

Nekdanji italijanski premier Matteo Renzi, ki je po porazu na decembrskem referendumu o ustavnih spremembam odstopil, želi na prihodnjih volitvah svojo Demokratsko stranko (PD) popeljati do zmage. Za nov mandat na čelu italijanske vlade pa se želi potegovati tudi nekdanji premier Silvio Berlusconi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Renzi, ki je še vedno na čelu PD, je v intervjuju za rimski časnik La Repubblica dejal, da odstop še vedno boli. Ob tem je razmišljal o popolnem izstopu iz politike, vendar pa se je nato odločil, da se bo zavzel za nov začetek svoje stranke. "Z novimi obrazi želim delati za nov začetek stranke," je povedal 42-letni nekdanji premier.

Stranko želi s pogledom na parlamentarne volitve okrepiti predvsem na lokalni ravni. Za prednostno nalogo si je zadal boj proti socialni izključenosti in brezposelnosti ter tudi okrepitev mednarodne konkurenčnosti Italije.


Renzi želi s svojo kampanjo premagati populistično gibanje Pet zvezd, ki ga vodi italijanski komik Beppe Grillo. Stranka, ki bi lahko glede na javnomnenjske raziskave na volitvah zmagala, po Renzijevem mnenju ni sposobna sestaviti vlade.

Za premierski položaj pa se je na čelu desnosredinskega zavezništva pripravljen potegovati tudi nekdanji premier Silvio Berlusconi, ki čaka na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice glede njegove pritožbe, v kateri je zahteval umik prepovedi opravljanja javne službe. Odločitev glede te kazni, ki ga je doletela zaradi davčnih goljufij, medijski mogotec pričakuje v prihodnjih tednih.

Kot je dejal v intervjuju za italijanski časnik Corriere della Sera, si prizadeva za volitve še pred koncem zakonodajnega obdobja, ki se izteče marca 2018. Po njegovem mnenju mora italijanski parlament čimprej sprejeti novo volilno zakonodajo.

Berlusconi je kritiziral tudi vlado premierja Paola Gentilonija, ki je oblast prevzela pred enim mesecem. Dejal je, da gre zgolj fotokopijo Renzijeve vlade. "Nimamo nobenega razloga, da bi podpirali to vlado in jo ohranjali pri življenju do konca zakonodajnega obdobja," je še poudaril po poročanju APA.