Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Reformist" Rohani v novo iransko vlado ni umestil niti ene ženske

Deli na:
"Reformist" Rohani v novo iransko vlado ni umestil niti ene ženske

Hasan Rohani - Foto: Profimedia

Iranski predsednik Hasan Rohani je oblikoval novo vlado, v kateri pa kljub predvolilnim obljubam ni nobene ženske.

Zaradi tega so ga že kritizirali njegovi reformistični zavezniki, ki v tem vidijo Rohanijevo kapitulacijo pred verskimi voditelji.

V novi vladi ob ženskah ni niti predstavnikov manjšin ali mladih, povečala pa se je tudi povprečna starost ministrov glede na njegovo prvo vlado in znaša 58 let. Na člane nove vlade se je že odzvalo veliko ljudi preko družbenih omrežij, kjer so zapisali, da 68-letni zmerni klerik Rohani ni izpolnil svojih predvolilnih obljub o večji raznolikosti v vladi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rohani je imenoval sedem novih ministrov, med njimi tudi ministra za obrambo, gospodarstvo in pravosodje, navaja nemška tiskovna agencija dpa. V novi vladi tako ostaja 11 ministrov prejšnje vlade, med njimi tudi zunanji minister Mohamed Džavad Zarif in minister za nafto Bidžan Zanganeh, ki sta ključna v iranskih prizadevanjih za obnovitev dobrih odnosov z Zahodom.

Vseh 18 ministrov mora sicer potrditi še iranski parlament.



Opazovalci medtem menijo, da bo Rohani verjetno več žensk imenoval na položaj podpredsednika, ki ne potrebuje potrditve 290-članskega parlamenta. Enako je storil v svojem prejšnjem mandatu, ko je imel tri podpredsednice.

Rohanijevi reformistični zavezniki, ki so mu pomagali do zmage na majskih predsedniških volitvah, so kritizirali predsednikov izbor novih članov vlade. Odsotnost ministric razumejo kot njegovo kapitulacijo pred verskimi voditelji. Iranska podpredsednica Šahindoht Movlaverdi pa je dejala, da je izključenost žensk iz vlade dokaz o pomanjkanju napredka.

Edina ministrica v vladi je bila od islamske revolucije leta 1979 ministrica za zdravje Marzieh Dastjerdi, ki je bila na položaju med letoma 2009 in 2013 v času predsednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Vlada naj bi sicer nadaljevala z ukrepi, s katerimi želi Rohani končati stagnacijo gospodarstva. Zavzemala naj bi se predvsem za več tujih neposrednih investicij.