900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Referendum o odstavitvi romunskega predsednika Basescuja neveljaven

Deli na:
Referendum o odstavitvi romunskega predsednika Basescuja neveljaven

Foto: Reuters

Referendum o odstavitvi romunskega predsednika Traiana Basescuja 29. julija, je bil neveljaven, je danes odločilo romunsko ustavno sodišče, poročanje romunskih medijev povzemajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah medijev je bila odločitev o neveljavnosti referenduma sprejeta s šestimi glasovi proti trem. Ustavno sodišče sicer šteje devet članov. Sodišče odločitve še ni uradno sporočilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na referendumu je velika večina, 87 odstotkov volivcev, podprla odstavitev, ki jo je zahtevala vladajoča Socialnoliberalna koalicija (USL). A ker ni bilo zahtevane 50-odstotne volilne udeležbe, referendum ni bil veljaven.

Romunska ustava določa, da se mora predsednik v primeru neveljavnosti referenduma vrniti na položaj. Vendar mora ustavno sodišče prej razglasiti, da referendum ni bil veljaven, parlament pa se mora s to odločitvijo seznaniti.


Vendar se je vse zavleklo, ker se je vladajoča USL pritožila, da seznami volilnih upravičencev niso bili posodobljeni. Če bi bili, bi bil po njihovem zahtevani kvorum dosežen. Po trditvah USL v državi ni 18,3 volilnih milijona upravičencev, kolikor jih je bilo na seznamih, temveč 14,9 milijona.

Opozicijski desno usmerjeni liberalni demokrati (PDL), ki podpirajo Basescuja in so pozivali k bojkotu referenduma, trdijo, da je prišlo do številnih volilnih prevar s strani USL, ki se je trudila na vsak način doseči zahtevani kvorum. Prišlo je tudi do pritiskov na ustavne sodnike.

Po prvotnih načrtih naj bi devetčlansko ustavno sodišče odločitev sprejelo 12. septembra, nato pa so datum odločitve dvakrat preložili zaradi hude notranjepolitične krize v Romuniji.

O dostavitvi Basescuja, ki je predsednik države odleta 2004, so Romuni letos odločali že drugič. Prvič se je to zgodilo leta 2007, ko je Basescu s skoraj 75-odstotno podporo volivcev "preživel" glasovanje na referendumu.