volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Užaljeni Cipras proti IMF in Schäubleju

Deli na:
Užaljeni Cipras proti IMF in Schäubleju

Foto: Reuters

Grški premier Cipras kanclerko Merklovo prosi, naj prepreči poniževalne opazke nemškega finančnega ministra Schäubleja o Grčiji.

Odnosi med Grčijo in njenimi mednarodnimi posojilodajalkami se znova zaostrujejo: grški premier Aleksis Cipras je konec tedna z ostrimi besedami napadel Mednarodni denarni sklad (IMF) in nemškega finančnega ministra Wolfganga Schäubleja, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

IMF nima poguma, da bi stal za svojimi stališči - torej, da bi ostale upnice prepričal, naj se Grčiji olajša breme dolga. EU pa je pod vplivom skorajšnjih volitev na Nizozemskem, v Franciji in v Nemčiji, je Cipras dejal o skorajda zastalih pogajanjih glede grških reform.

Ostrih besed je bil deležen predvsem Schäuble. "Kanclerko prosim, naj prepreči poniževalne opazke finančnega ministra Schäubleja o Grčiji ter navedbe, da Grki živijo nad svojimi zmožnostmi," je Cipras dejal na včeraj srečanju vladne stranke Siriza v Atenah.

"Kdor se igra z Evropo dveh hitrosti, s razkolom in delitvami, ta se igra z ognjem," je dejal grški premier. Kot je opozoril, ne bo pristal na nikakršne zahteve posojilodajalcev, ki ne bodo temeljile na logiki in številkah.



Kritičen je bil tudi do IMF. Ta bi moral popraviti svoje "zmotne ocene" o Grčiji, je dejal. IMF ne verjame, da bi lahko Grčija obvladala svoj dolg, zato od drugih upnic zahteva, naj privolijo v odpis dolgov državi. V nasprotnem primeru sklad razmišlja o tem, da ne bi več sodeloval pri reševanju Grčije.

Pregled in zaključek pogajanj sam po sebi ni težak, je dejal Cipras. Pač pa so stalna nesoglasja med upnicami tista, ki preprečujejo napredek.

Še v petek je šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem po izrednem srečanju mednarodnih posojilodajalcev z grškim finančnimi ministrom izrazil optimizem - dosegli so "pomemben napredek", je dejal. A v Atenah niso takšnega mnenja. Pogajanja bi se morala pravzaprav končati do 20. februarja, zdaj pa je vprašljivo, ali se bodo lahko v marcu, se je izvedelo iz virov blizu vlade.

Medtem pa časa zmanjkuje, saj bo morala Grčija poleti odplačati več milijard evrov posojil. Vendar pa bo brez finančne pomoči spet zabredla v plačilno nesposobnost.