mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ratko Mladić haaško sodišče obtožuje pristranskosti

Deli na:
Ratko Mladić haaško sodišče obtožuje pristranskosti

Foto: Reuters

Nekdanji vojaški poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić je danes na statusni konferenci obtožil haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na ozemlju nekdanje Jugoslavije, da je pristransko in da ne bo imel pravičnega sojenja. Hkrati je zahteval, da mu omogočijo nošenje njegove vojaške uniforme, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Vi ste sodišče Nata in v imenu Nata sodite meni in mojemu narodu. Nimate te pravice, ker je Nato napadel moj narod in napada reveže po Aziji in Afriki," je dejal Mladić v raztresenem govoru sodišču. Pri tem je mahal tudi s fotografijami svoje družine, nakar je sodnik Alphons Orie ukazal varnostnikom na sodišču, da ga umirijo.

Na eni od fotografij je bil sam Mladić v uniformi iz obdobja vojne v Bosni in Hercegovini (1992-1995). Pri tem je dejal, da je ponosen na to uniformo in na vojsko Republike srbske. Od sodišča je zahteval, naj dovoli njegovi soprogi, da mu jo prinese, da jo bo lahko nosil na sojenju.
 
Današnja statusna konferenca je trajala okoli 90 minut, Mladić pa je bil na trenutke težko razumljiv, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Na statusni konferenci so sicer določali predvsem tehnične podrobnosti sodnega procesa, ki se bo uradno začelo 14. maja.
 
Mladič je pred haaškim sodiščem v 11 točkah obtožen vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida nad Bošnjaki med vojno v BiH. Med drugim je obtožen tudi vodenja poboja okoli 8000 muslimanskih moških v Srebrenici in obstreljevanja Sarajeva med vojno.