nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putinov odgovor na Natov raketni ščit: Nevtralizirali bomo grožnjo!

Deli na:
Putinov odgovor na Natov raketni ščit: Nevtralizirali bomo grožnjo!

Foto: Getty Images

Ruski predsednik Vladimir Putin je ameriški protiraketni ščit v Evropi, ki ga je Nato uradno aktiviral v četrtek v romunski bazi Deveselu, označil za grožnjo globalni varnosti, ki spodbuja oboroževalno tekmo. V odgovor je napovedal okrepitev vojaških izdatkov, da bi tako nevtraliziral grožnje, ki jih za Rusijo predstavlja ta ščit.

"Rusija mora razmišljati, kako bo zmanjšala grožnjo svoji nacionalni varnosti," je včeraj v Moskvi po srečanju z ruskimi vojaškimi poveljniki dejal Putin. Ocenil je, da aktiviranje radarskega sistema v Romuniji, ki naj bi odkrival morebitne balistične rakete, uperjene proti Evropi, močno zapleta mednarodni položaj Rusije, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Dejal je, da so ZDA s protiraketnim ščitom prekršile dvostranski sporazum z Rusijo o balističnih raketah kratkega in srednjega dosega (t. i. sporazum INF) iz leta 1987. "Ko so se ZDA umaknile iz sporazuma o protibalističnih raketah (ABM), je bil storjen prvi korak k rušenju strateškega ravnotežja sil v svetu. Zdaj je bil storjen drugi udarec sistemu mednarodne varnosti," je menil ruski predsednik.

ZDA je tudi obtožil, da ponovno obujajo evropska raketna izstrelišča za balistične rakete kratkega in srednjega dosega. Delo na teh območjih "poteka z velikim tempom, Rusija pa na to ne more vplivati", je dejal Putin

Povedal je tudi, da je Rusija dala niz predlogov o sodelovanju pri raketni obrambi, ki pa so bili vsi zavrnjeni. "Nihče se ne odziva na naše prošnje za sodelovanje na tem področju na profesionalen in primeren način," je še dejal Putin in dodal, da bo Rusija "naredila vse za ohranitev strateškega ravnovesja sil, ki je najbolj zanesljiva garancija pred velikimi vojaškimi konflikti".

Hkrati je sicer zatrdil, da se Rusija ne bo pustila potegniti v novo oboroževalno tekmo. "Šli bomo po svoji poti. In bomo zelo pazljivi," je dejal ruski predsednik.

ZDA in Nato sicer zatrjujejo, da protiraketni ščit ni uperjen proti ruskim balističnim raketam, ampak pred tistimi, ki bi morda priletele iz t. i. odpadniških držav. Vendar pa Rusija temu sistemu vseskozi ostro nasprotuje.

Sistem naj bi sicer temeljil na visoko zmogljivih radarjih, ki so sposobni zaznati izstrelitev balistične rakete. Senzorji nato spremljajo trajektorijo rakete, prestrezne rakete pa jo po možnosti še v vesolju uničijo.

Te prestrezne rakete naj bi bile nameščene tudi na vojaških ladjah oz. na raketnih križarkah tipa aegis, ki bodo stražile v Sredozemskem morju, sicer pa bo glavna baza teh prestreznih raket v oporišču na zahodu Romunije, ki so ga odprli v četrtek.

Še eno tovrstno bazo so včeraj začeli graditi na Poljskem. Polno operativna naj bi bila v letu 2018. Baza protiraketnega ščita bo stala v poljskem letalskem oporišču v kraju Redzikowo na severu države, le 250 kilometrov stran od ruske eksklave Kaliningrad.

V tem oporišču bodo namestili 24 prestreznih raket tipa SM-3. V Deveselu, ki gosti glavni radar ščita, pa jih je nameščenih 12, poroča francoska tiskovna agencija AFP.