Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Putin za sodelovanje ruskih in ameriških obveščevalcev v boju proti IS

Deli na:
Putin za sodelovanje ruskih in ameriških obveščevalcev v boju proti IS

Foto: Bobo

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes pozval ruske obveščevalne službe, naj okrepijo sodelovanje z ameriškimi kolegi v boju proti terorizmu, poroča AFP.

"Obnovitev dialoga s posebnimi službami v ZDA in drugih članicah zveze Nato je v obojestranskem interesu," je v nagovoru ruski obveščevalni agenciji FSB, ki ga je prenašala ruska televizija, poudaril Putin. "Ni naša krivda, da se je ustavil in se ne razvija. A očitno je, da morajo v boju proti terorizmu sodelovati vse odgovorne države," je nadaljeval.

Po njegovih besedah že preprosta izmenjava informacij o virih terorizma in terorističnih kanalih ter o ljudeh, ki so vpleteni v teroristična dejanja ali so tega osumljeni znatno poveča učinkovitost skupnega boja proti terorizmu.

Putin je obveščevalce nagovoril v času, ko Moskva upa na izboljšanje odnosov z Washingtonom pod novim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom in tesnejše sodelovanje v boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država.

Trumpov predhodnik Barack Obama je proti FSB uvedel sankcije ter vojaški obveščevalni službi GRU zaradi očitkov, da so sodelovali v kibernetskih napadih na ZDA.

Ruski predsednik je bil v svojem govoru tudi kritičen do krepitve navzočnosti Nata na vzhodu Evrope ob meji z Rusijo. Dejal je, da zavezništvo "stalno provocira" Moskvo in jo želi zaplesti v konflikt.

"Poskusi vmešavanja v naše notranje zadeve z namenom destabilizirati socialne in politične razmere v Rusiji se ne končajo," je še povedal. Pojasnil je, da so ruske oblasti lani "preprečile dejavnosti" 53 tujim obveščevalcem in 286 tajnim agentom.